ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ξεχασμένο» success story θέλει να επαναφέρει ο Σαμαράς

Το «ξεχασμένο» success story θέλει να επαναφέρει ο Σαμαράς

Επαφές με Αζέρους, Cosco, Vodafone και Wind

Να δώσει νέα πνοή και να θυμηθούν ακόμα και οι νέοι υπουργοί το… εξασθενημένο success story επιχειρεί ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα έχει διαδοχικές επαφές με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, σε μία προσπάθεια να επαναφέρει στην ατζέντα τις επενδύσεις και να κερδίσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών από την κυβερνητική κρίση.

Οι συναντήσεις με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και με τον πρόεδρο της κινεζικής Cosco χαρακτηρίζονται καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας .

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα επισκεφθούν, ακόμα, οι επικεφαλής των εταιριών Vodafone και Wind, που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην χρήση κεραιών και υποδομής δικτύου.

Οι επαφές του Α. Σαμαρά έχουν ξεκινήσει από νωρίς, με πρώτους να περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι εκπρόσωποι της αζέρικης κοινοπραξίας «Σαχ Ντενίζ» για να ενημερώσουν τον Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ποιος αγωγός επελέγη για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επιθυμία του Α. Σαμαρά είναι να επιλεγεί ο αγωγός ΤΑΡ (TransAdriaticPipeline), που θα περάσει από το ελληνικό έδαφος και όχι ο «ανταγωνιστής» NabuccoWestπου θα διασχίζει την Ρουμανία.

Όλες οι πληροφορίες που καταφθάνουν από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, συγκλίνουν στο ό,τι ο τελικός νικητής θα είναι ο ΤΑΡ, γεγονός που μεταφράζεται σε 10.000 – 20.000 θέσεις εργασίας.

«Έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν», δήλωσε την Τρίτη το απόγευμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα θα μεταφέρουν στον Έλληνα πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της βρετανικής BP, Αλ Κουκ και ο αντιπρόεδρος της αζέρικης «Socar», Ελσάντ Ναζίροφ, σε μία συνάντηση που δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του «Σαχ Ντενίζ» θα μεταβούν, επίσης, σε Ρώμη, Τίρανα, Σόφια, Βουκουρέρστι, Βουδαπέστη και Βιέννη, οι οποίες είναι άμεσα ενδιαφερόμενες για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει σήμερα και ο ισχυρός άνδρας της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζια Φου.

Ο κ. Γουέι, ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια του προβλήτα 3 στο Λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον του για επιπλέον επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας στη χώρα μας (π.χ. ΟΛΠ).

Η ατζέντα των συναντήσεων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος του κ. Σαμαρά κλείνει με τους επικεφαλής των εταιρειών Vodafone και Wind.

Οι δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα ενημερώσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό για σχέδιό τους να προχωρήσουν στην από κοινού σύσταση μίας εταιρείας για την χρήση κεραιών και υποδομών δικτύου, με σκοπό να μειώσουν το κόστος κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδύσεις τους στη χώρα θα φέρουν σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας.