ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεγνωσμένα ψάχνουν νέο πρόεδρο στο ΤΑΙΠΕΔ

Απεγνωσμένα ψάχνουν  νέο πρόεδρο στο ΤΑΙΠΕΔ

Με το φόβο νέου σφυροκοπήματος από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση αναζητεί τον διάδοχο του κ. Στ. Σταυρίδη αλλά όσο καθυστερεί, καραδοκεί η τρόικα με δικό της, έτοιμο, σχέδιο!

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Εκ προμελέτης θα είναι η παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές μέσω της τρόικας σχολιάζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης όσο παραμένει το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς πρόεδρο. Σκέψεις και συζητήσεις για πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον παραιτηθέντα κ. Στέλιο Σταυρίδη έχουν γίνει αλλά κανείς δεν παίρνει την τελική απόφαση, αυξάνοντας την αγωνία…

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι βουλευτές του Β’ Θερινού Τμήματος ένοιωθαν ότι βρίσκονταν στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου με τα γεγονότα. Εκτός από την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιχειρήθηκε να δοθούν υπερεξουσίες στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, έγιναν έντονες συζητήσεις για τις αποκαλύψεις σχετικώς με το ΤΑΙΠΕΔ, τις κακές προθέσεις της τρόικας αλλά και την προκλητική παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) κ. Ούλριχ Γκρίλλο.

Οι περισσότεροι βουλευτές επιμένουν και πιέζουν στελέχη της κυβέρνησης να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το ΤΑΙΠΕΔ και να τοποθετήσει όσο πιο σύντομα γίνεται το πρόσωπο που θα καλύψει το κενό του προέδρου στο Ταμείο. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προβληματίζονται με τον τρόπο που ερμηνεύουν τα δημοσιεύματα βουλευτές τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» γι’ αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται ακόμα και φορτικοί σε υπουργούς και σε συνεργάτες τους.

Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η καθυστέρηση αποδίδεται σε υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας εν όψει της νέας διαπραγματεύσεως. Στο ίδιο μήκος κύματος, στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» μελετούν τα κείμενα των Μνημονίων και προσπαθούν να τα συνδέσουν με τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων κ. ΌλΙ Ρέν, ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ. Ειδικά οι αναφορές του κ. Ο’ Κόνορ για την Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΑΔ) και οι έμμεσες πιέσεις για την «επιτάχυνση» των αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν αντικείμενο κριτικής και αντιπαράθεσης την εβδομάδα που έρχεται.

Στελέχη της κυβέρνησης πάντως δίνουν διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να πρότεινε ως ιδανικό πρόσωπο για τη θέση του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ τον κ. Νικόλαο Νανόπουλο. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου γνωρίζει τον απελθέντα (από τις 27 Ιουνίου) διευθύνοντα σύμβουλο της “Eurobank” από τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η ευγενική αντίδραση και το νέο πρόσωπο

Η πληροφορία αυτή διακινήθηκε στη Βουλή την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προωθούσε τη νομοτεχνική βελτίωση για την τροπολογία περί της ΕΛΣΤΑΤ. Λίγες ώρες αργότερα, τραπεζικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι ο κ. Νανόπουλος αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση που δέχθηκε από τον κ. Στουρνάρα να ηγηθεί του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχεδόν δύο ημέρες μετά, κατά τις έντεκα το βράδυ της Παρασκευής, ακούστηκε ότι βολιδοσκοπείται ο κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος ώστε να αναλάβει τη διοίκηση του Ταμείου. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλεισαν (αλλά και δεν επιβεβαίωσαν) την πληροφορία. Σχολίασαν, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ έχει επαγγελματική εμπειρία πάνω από τρεις δεκαετίες, έχει συνεργαστεί με μεγάλες ελληνικές τράπεζες και οργανισμούς, αλλά και πολλές επιχειρήσεις. «Με αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτει τα προσόντα αλλά αυτό θα είναι απόφαση που θα ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», ανέφεραν.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα πρέπει να κλείσει μέσα στην εβδομάδα διότι η τρόικα είναι έτοιμη να έρθει με δικό της, έτοιμο, σχέδιο για το οποίο έχουμε προειδοποιήσει ήδη από το προηγούμενο Σάββατο.

Διαβάστε επίσης:

Πάρε θέση τώρα: Να μπουν ξένοι στο ΤΑΙΠΕΔ ή όχι;

Ο Γ. Στουρνάρας διαψεύδει τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό

Τα κοράκια της τρόικας πετούν πάνω από τη δημόσια περιουσία

Σταυροφορία άλωσης του ΤΑΙΠΕΔ από Μέρκελ και Σόιμπλε