ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακουργηματικές διώξεις σε αρχηγό-βουλευτές-στελέχη της Χρυσής Αυγής

Κακουργηματικές διώξεις σε αρχηγό-βουλευτές-στελέχη της Χρυσής Αυγής

Μέχρι την απολογία τους θα κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη ζήτησαν και έλαβαν από τους δύο ειδικούς ανακριτές κατά της διαφθοράς οι συνολικά 21 συλληφθέντες για την «εγκληματική» δράση της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, ο, κατά το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αρχηγός της «εγκληματικής οργάνωσης» Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Η. Κασιδιάρης, Η. Παναγιώταρος, Ι. Λαγός και Ν. Μίχος, καθώς και τρεις ακόμα από τους συνολικά 21 συλληφθέντες θα απολογηθούν την Τρίτη το μεσημέρι, ενώ οι υπόλοιποι την Τετάρτη.

Ωστόσο, «πονοκέφαλο» στις δικαστικές αρχές δημιουργεί η περίπτωση του καταζητούμενου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χ. Παππά, καθώς εάν δεν συλληφθεί σήμερα και παρέλθει και το δεύτερο 24ωρο, τότε παύει η ισχύς της αυτόφωρης διαδικασίας και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί άρση της βουλευτικής του ασυλίας για να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σύμφωνα τώρα με εκτιμήσεις μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δικογραφία καθώς και οι συναφείς με αυτήν υποθέσεις, θα ανατεθούν σε ειδικό εφέτη ανακριτή λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων.

Νωρίτερα, η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των συλληφθέντων ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για ένταξη σε αυτήν.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθεί στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Επιπλέον, η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή κατά περίπτωση, σε βάρος των κατηγορουμένων.

Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης «φωτογραφίζει» τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, αφού σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε ο αντεισαγγελέας, ο εν λόγω κατηγορούμενος ήταν ο αρχηγός της «εγκληματικής» αυτής οργάνωσης από το 1987.

Η μεταφορά των συλληφθέντων στην Ευελπίδων

Στο κτήριο 16 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων μεταφέρθηκαν, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Ζήτω η Χρυσή Αυγή» φώναξε ο γενικός γραμματέας της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος κατά την προσαγωγή του από την ΓΑΔΑ στα δικαστήρια.

«Δεν μας λυγίζει τίποτε, ζήτω η Ελλάδα» φώναξε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος ανέφερε «το βράδυ έχει μνημόνιο» και ο Ν. Μίχος φώναξε «είμαστε περήφανοι αγωνιστές».

ανακριτης

Λίγο πριν από τις 9:30 το βράδυ στα δικαστήρια έφτασαν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες, καθώς και η ογκώδης δικογραφία, η οποία μεταφέρθηκε μέσα σε κούτες και καφάσια.

δικογραφια

Το χρονικό των συλλήψεων

Ως «εγκληματική οργάνωση» με συγκεκριμένη ιεραρχία και δομή περιγράφεται η Χρυσή Αυγή στο πόρισμα του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, βάσει του οποίου εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος 32 συνολικά βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε «μπαράζ» συλλήψεων, περνώντας μεταξύ άλλων χειροπέδες στον Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο και στους βουλευτές Κασιδιάρη, Λαγό και Παναγιώταρο, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

panagiotaros

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση οδηγήθηκαν επίσης άλλα 12 στελέχη του κόμματος, ενώ νωρίτερα είχε συλληφθεί και το κεντρικό στέλεχος της ΤΟ Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

mixos

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, στη ΓΑΔΑ προσήλθε, προκειμένου να παραδοθεί και ο βουλευτής Νίκος Μίχος, ο οποίος καταζητούνταν από το πρωί.

Ακόμα δεν έχει συλληφθεί και καταζητείται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Παππάς, ο οποίος στο πόρισμα του αντεισαγγελέα εμφανίζεται ως ο υπαρχηγός της οργάνωσης.

ourania

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα έφτασε στη ΓΑΔΑ για να δει τον πατέρα της που κρατούνταν από το πρωί στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής στον 12ο όροφο η Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Στην είσοδο την περίμενε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Η παραμονή της διήρκησε μόλις λίγα λεπτά αφού προφανώς δεν της επετράπη να δει τον πατέρα της.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής είχε επισκεφθεί και ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει και την υπεράσπισή του.

Οπαδοί και μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από τη ΓΑΔΑ

Λίγη ώρα μετά τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεκάδες οπαδοί και μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

DSC00024
DSC00027

Κρατώντας ελληνικές σημαίες φώναξαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής και των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητοποίηση οπαδών και μελών της Χρυσής Αυγής έγινε μέσω sms.

Ματθαιόπουλος: Εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου

Για πολιτική δολοφονία ενός νόμιμου πολιτικού κινήματος, έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε δηλώσεις του έξω από τη ΓΑΔΑ.

vouleytis

«Σήμερα εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου. Η Χ.Α. πληρώνει το γεγονός ότι είναι κίνημα ελεύθερο , μη ελεγχόμενο από το σύστημα και αυτό φανερώνεται από το γεγονός της σύλληψη του γ.γ. του κινήματος, τη στιγμή που όλοι άλλοι οι αρχηγοί που διοικούν κόμματα διεφθαρμένα κυκλοφορούν ελεύθεροι», τόνισε.

«Η Χρυσή Αυγή είναι εδώ, δεν υποχωρεί, οι ιδέες δεν φυλακίζονται ,θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους», πρόσθεσε.

Πόρισμα Βουρλιώτη: «Führerprinzip» ο Μιχαλολιάκος

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αποδίδει στο 9σέλιδο πόρισμά του διευθυντικό ρόλο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. Αναφέρει μάλιστα ότι το 1987 είναι το έτος ίδρυσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτηρίζεται διευθύνων της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή αρχηγός και μάλιστα χρησιμοποιείται γερμανικός όρος για να αποδοθεί ο συγκεκριμένος ρόλος. Συγκεκριμένα αποκαλείται «Führerprinzip».

Στο πόρισμά του για την «εγκληματική» πλέον οργάνωση της Χ.Α. περιγράφει αναλυτικά την ιεραρχία και τη δομή της, ενώ ζητά να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί και από ποιον και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Το αδίκημα αυτό διώκεται σε βαθμό κακουργήματος ενώ για να στοιχειοθετηθεί αναμένεται να ανοίξουν σύντομα και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σημειώνεται, ότι η μόνη κακουργηματική πράξη που αποδίδεται από τον αντεισαγγελέα σε βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, στο πόρισμα περιγράφεται μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, χωρίς όμως να αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει στη διάθεσή της στοιχεία και για εμπλοκή αστυνομικών στη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ, προς το παρόν δεν προκύπτουν ανάλογα στοιχεία για την εμπλοκή εν ενεργεία στρατιωτικών.

Πολύτιμα «δικονομικά όπλα» στα χέρια του εισαγγελέα είναι οι νόμιμες συνακροάσεις με το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, ( σ.σ ορισμένες εκ των οποίων ενδέχεται να είχαν γίνει σε ανύποπτο χρόνο) μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής ακόμη και βουλευτών, καθώς και οι αποκαλυπτικές καταθέσεις δυο προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι -κάτω από απόλυτη μυστικότητα- εισέφεραν σημαντικά στοιχεία για τη δράση, τη δομή και την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα αυτόφωρα κακουργήματα, όπως είναι η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, (σ.σ. αδίκημα διαρκές) οι αρχές μπορούν να προχωρούν στη σύλληψη βουλευτών χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Διαβάστε επίσης:

Το σχόλιο που ανέβασε στο Facebook o Ηλίας Κασιδιάρης

Σε κούτες και καφάσια έφτασε η δικογραφία για τη Χ.Α. στην Ευελπίδων

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Δηλώσεις πολιτικών στο «Κανάλι 1» για τις συλλήψεις στη Χρυσή Αυγή

Και άλλες δολοφονίες θα αποδοθούν στη Χρυσή Αυγή!

Με χειροπέδες στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Ν. Δένδιας: H έρευνα θα συνεχιστεί προς πάσα κατεύθυνση

Δείτε τα βίντεο της μεταφοράς των συλληφθέντων της Χ.Α. στην Ευελπίδων

Ζαρούλια σε Μιχαλολιάκο: «Αγάπη μου, τους ξεφτίλισες»

Ποιος μίλησε με ποιον, πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Βίντεο: Η Ουρανία Μιχαλολιάκου στην Ευελπίδων

Bίντεο: Στην Ευελπίδων μεταφέρονται οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Συνελήφθη γυναίκα αστυνομικός για εμπλοκή στη δράση της Χρυσής Αυγής

Αποκλεισμένα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Ουρανία Μιχαλολιάκου: Δεν μας τρομάζει τίποτα - Είμαστε δυνατοί

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου μέσα από το Newsbomb

Σε εξέλιξη έρευνες στα σπίτια συλληφθέντων μελών της Χ.Α.

Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός

«Εγκληματική οργάνωση» συνολικά η Χρυσή Αυγή

Παράνομος οπλισμός εντοπίστηκε στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου

Χ. Αθανασίου: Αν παραπεμφθούν σε δίκη, θα υπάρξει Δίκαιη Δίκη

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ για Χρυσή Αυγή και εκλογές

Προσαγωγή αστυνομικού λόγω της Χρυσής Αυγής

Συλλήψεις Χρυσής Αυγής: Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη ο Γιώργος Πατέλης

Στο στόχαστρο της ανακρίτριας ο συνεργός – οδηγός του Ρουπακιά

Άρχισαν οι συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής

«Κόβεται» η ροή χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή

Καταγγελία-ΣΟΚ:Με χαράκωσαν χρυσαυγίτες 1 μέρα μετά τη δολοφονία Φύσσα

Στο στόχαστρο της ανακρίτριας ο συνεργός – οδηγός του Ρουπακιά