ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Προτεραιότητα μας η προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων

Μηταράκης: Προτεραιότητα μας η προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων

Προτεραιότητα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. είναι η προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ο οποίος και προεδρεύει του Συμβουλίου, ανακοινώνοντας ότι για το λόγο αυτό συγκαλείται στην Αθήνα, στο τέλος Φεβρουαρίου, Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου.

«Και βεβαίως ένα από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης θα είναι η εντατικοποίηση της δράσης της Ε.Ε. για την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και ΠΓΕ σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο κ. Μηταράκης στο πλαίσιο της συζήτησης επερώτησης των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών για τη φέτα. Ο πρώτος επερωτών βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας με την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, θα μπορεί το λευκό τυρί του Καναδά να ονομάζεται «τύπου φέτα» κι ως εκ τούτου εκχωρείται το όνομα χρήσης στον Καναδά. «Επιχειρείται να δοθεί το φυσικό μας μονοπώλιο από την πίσω πόρτα κι αυτό είναι αυτοκτονία» είπε. Απαντώντας ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι στην ΕΕ όπου άλλωστε εξάγεται το 85% των συνολικών μας εξαγωγών υπάρχει μόνο η Ελληνική Φέτα ενώ σημείωσε ότι ο Καναδάς δέχθηκε να κατοχυρώσει επί της αρχής τη Φέτα ως ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

newego LARGE t 1101 54104065

«Κι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο δεδομένου ότι ο Καναδάς, απέναντι στη δική μας πραγματικότητα, αντέτεινε τη δική του: Αυτήν της κατοχύρωσης ενός προϊόντος μέσω εμπορικών σημάτων «trade marks». Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές» εξήγησε ειδικότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Μηταράκης:Ξεκάθαρη η συμφωνία για προστασία της ελληνικής φέτας

«Πόλεμος» στη Βουλή εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά για την φέτα