ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γήπεδα σύμφωνα με προδιαγραφές της UEFA έταξε ο Σαμαράς στον Πλατινί

Γήπεδα σύμφωνα με προδιαγραφές της UEFA έταξε ο Σαμαράς στον Πλατινί

Τα υφιστάμενα ποδοσφαιρικά γήπεδα Α' και Β' Εθνικής, της Ελλάδας θα μπορούν σύντομα να εκσυγχρονιστούν και να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και εξυπηρέτηση των θεατών.

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, ο οποίος έχει ετοιμάσει το σχέδιο νόμου για το εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ποδοσφαιρικών γηπέδων. Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται σε λίγες ημέρες στη Βουλή από τον κ. Καλαφάτη και αναμένεται να έχει ψηφιστεί πριν από την αναχώρησή του για τον προεκλογικό του αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

uefa

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, επιχειρείται να επιλυθούν εκκρεμότητες άνω των 30 ετών που αφορούν υφιστάμενα γήπεδα ποδοσφαίρου εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, τα οποία χρησιμοποιούνται και για τη διενέργεια αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της A' και B' Eθνικής Kατηγορίας, για τα οποία απαιτούνται ειδικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους ελληνικούς και τους διεθνείς κανονισμούς της UEFA. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα εργασιών που βελτιώνουν της ασφάλεια των θεατών και τη στατική επάρκεια των γηπέδων. Παράλληλα στοχεύει να δώσει ορισμένες περιορισμένες, αλλά πολύ χρήσιμες για τους αθλητικούς συλλόγους, δυνατότητες ανάπτυξης (φωτοβολταϊκά στα στέγαστρα, περιορισμένες εμπορικές χρήσεις). Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπονται:

Allianz Arena World Cup

- Κίνητρα μετεγκατάστασης: Καθορίζονται κίνητρα (κάλυψης, συντελεστή δόμησης, όγκου) για μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε προβλεπόμενη από τον σχεδιασμό εκτός σχεδίου περιοχή εφόσον κατεδαφιστούν τα υπάρχοντα κτίσματα και εγκαταστάσεις και αποδοθούν σε κοινή χρήση ως πάρκα και άλση (περιουσία του Δημοσίου).

- Πυρασφάλεια- Στατική Επάρκεια- Πρόσβαση ΑμεΑ: Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων προδιαγραφών πυρασφάλειας, στατικής επάρκειας και πρόσβασης ΑμεΑ επιτρέπονται εργασίες κατά παρέκκλιση των οριζομένων σε κάθε άλλη πολεοδομική διάταξη: κλίμακες (σκάλες και ράμπες, επέκταση σε κολώνες, στέγαστρα, διαπλατύνσεις οδεύσεων κλπ).

- Στέγαστρα-Ενεργειακή Αναβάθμιση-Πυλώνες Φωτισμού: Επιτρέπεται η προσθήκη στεγάστρων, η προσθήκη φωτοβολταϊκών, η εγκατάσταση φωτισμού στα στέγαστρα (προς αντικατάσταση πυλώνων).

- Εμπορικές χρήσεις: Επιτρέπεται και σε υφιστάμενα γήπεδα η εγκατάσταση κάποιων εμπορικών χρήσεων (όπως στα νέα), κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης, αλλά μέχρι το 15% του συνολικού ποσοστού υλοποιημένης δόμησης του γηπέδου.

- Χωρητικότητα των γηπέδων: Επιτρέπεται η διαμόρφωση των υφισταμένων κερκίδων για την προσθήκη θέσεων καθώς και η προσθήκη νέων κερκίδων οι οποίες επαυξάνουν τη χωρητικότητα των γηπέδων και εφόσον ο αριθμός των απαιτούμενων πρόσθετων θέσεων δεν υπερβαίνει ως ποσοστό το 30% των υπαρχουσών θέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Θα δει τον Πλατινί ο Σαμαράς