ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκε η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου

ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκε η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με έγκριση, κατά πλειοψηφία, της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση.

Ποικίλες απόψεις, όχι πάντα συγκλίνουσες μεταξύ τους, καθώς επίσης και άξονες για το πώς πρέπει να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής, παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που τοποθετήθηκαν επί της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της εισήγησης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η πλειοψηφία των ομιλητών συντάχθηκαν με την αναγκαιότητα διεξαγωγής του, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της συσπείρωσης του χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ καταγράφηκε στις τοποθετήσεις και αγωνία για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την αυτονομία του ή θα απορροφηθεί στη δημοκρατική παράταξη.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο ΠΣ την πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο της Παράταξης που τέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν χάνει την αυτονομία του, δεν καταργείται και δεν απορροφάται μέσα στην κεντροαριστερά» και επισήμανε ότι η αυτοδιάλυση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων και της βάσης του. Μιλώντας για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είπε πως ό,τι δεν κατέστη δυνατό να γίνει σε επίπεδο κορυφής στην περίπτωση της Ελιάς, θα το επιβάλει η βάση. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αυτόνομο, η συμπαράταξη είναι σύμπραξη δυνάμεων, είπε και πρόσθεσε ότι η βάση αυτοοργανώνεται και αποφασίζει αυτοβούλως, «αυτό είναι η αυτοοργάνωση», για να υπογραμμίσει ότι «οι μετεκλογικές συνθήκες είναι τώρα ευνοϊκές για τέτοιο εγχείρημα».

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα, τις κινήσεις, τους φορείς, τα κόμματα που θα προσέλθουν το συνέδριο, το οποίο, όπως σημείωσε, θα αποφασίσει ελεύθερα για όλα τα θέματα που αφορούν στην προοδευτική συμπαράταξη. Πρότεινε, όπως είχαν κάνει κι άλλοι ομιλητές νωρίτερα, να προσδιοριστεί το συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου. Έθεσε δε ως βασικό στόχο για να ανταποκριθεί ο κόσμος στο προσκλητήριο, την αλλαγή της μνημονιακής συνταγής και η πρόταση που θα κάνει η παράταξη να περιλαμβάνει βασικές αλλαγές πολιτικής.

«Πρέπει να πάμε στο συνέδριο», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι «ωστόσο, όσο μένουμε με τόσους ανέργους, όλα τα όμορφα λόγια εδώ μέσα θα παραμένουν φτώχεια και όλες οι καλές προθέσεις δεν έχουν καμιά αξία». «Για όλα αυτά πρέπει να γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης. Εκεί ξεκαθαρίζουμε την πολιτική μας πρόταση. Είμαστε η Προοδευτική Αριστερά», τόνισε και πρότεινε τη διεξαγωγή του στις 29- 30- 31 Οκτωβρίου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πρέπει το συνέδριο να είναι ανοικτό, μαζικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό, «να φτιάξουμε τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα ενωμένο, ανανεωμένο, σύγχρονο, ανοικτό, μαζικό και λαϊκό». «Θα είναι συλλογικό», είπε, «γιατί θα αποφασίσει τι σημαίνει «ανοιχτό κόμμα» με μία μεγάλη ανοιχτή ατζέντα για θέσεις, ιδέες, συλλογικά όργανα» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει κόμμα λαού, κοινωνικό, σοσιαλιστικό κόμμα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να υπάρξει για να μπορέσει να μετεξελιχτεί, να ενώσει δηλαδή την παράταξη». «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, αν δεν υπερασπίζεται τις πολιτικές του τότε κάθε πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη. Με ή χωρίς το όνομα ΠΑΣΟΚ», τόνισε. «Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι αν είμαστε κόμμα αξιών και αρχών», είπε. Υποστήριξε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση απλώς για να υπάρχει αυτή, ότι δεν μπορεί να θεωρείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, ότι αν η προγραμματική συμφωνία δεν υπάρξει πολύ στοχοθετημένη και με χρονικό ορίζοντα «η κάθε προσπάθειά μας θα είναι υπονομευμένη «κι αυτό γιατί έχουμε, ίσως, άθελά μας επιλέξει τον ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης στη διακυβέρνηση της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο

Ν. Ανδρουλιδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει ατζέντα