ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τέλος της διαδρομής του Γιάννη Ιωαννίδη;

Το τέλος της διαδρομής του Γιάννη Ιωαννίδη;

Εκμεταλλευόμενος το ράθυμο κλίμα του καλοκαιριού, ο Γιάννης Ιωαννίδης φέρεται να προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες που του καταλογίζονται, για τη βαριά ήττα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, από τον «γαλάζιο» αντάρτη Απόστολο Τζιτζικώστα.


Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, για τον απολογισμό των εκλογών στη συμπρωτεύουσα, με τη συμμετοχή και του -ενός εκ των άμεσα ενδιαφερομένων- κ. Ιωαννίδη. Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση ήταν μάλλον τυπική στο πλαίσιο των κομματικών διαδικασιών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η εξαγωγή συμπερασμάτων παραπέμφθηκε για μετά το καλοκαίρι, υπήρξαν σαφείς αιχμές στο πρόσωπο του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχασε με 42 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, στο δεύτερο γύρο, από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, χαρακτηρίστηκε «απόλυτη ήττα». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, τονίστηκε ότι η μάχη δεν κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Αντίθετα, στον κ. Ιωαννίδη καταλογίστηκε «έλλειμμα προγραμματισμού και στρατηγικής», καθώς δεν κατάφερε να περάσει στον κόσμο το μήνυμα, για το τι θα έκανε εφόσον εκλεγόταν περιφερειάρχης.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, πάντως, φέρεται να κρατά στάση αναμονής και σίγουρα η αναβολή του ουσιαστικού μέρους της συζήτησης για το τέλος του καλοκαιριού φαίνεται να τον βολεύει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δεν μιλά για τις μελλοντικές κινήσεις του, μετά την πανωλεθρία στις εκλογές, παρόλο που έχει δηλώσει ότι θα δίνει το «παρών» στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό σημείωσε όταν μάζεψε τους περιφερειακούς συμβούλους που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του, για να τους αναλύσει τη στάση που θα κρατήσουν.

Ωστόσο, η πολιτική φθορά που έχει υποστεί φέρεται να διακινδυνεύει ακόμα και την επανεκλογή του στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, ο ίδιος αναζητεί τρόπους πολιτικής επιβίωσης, φερόμενος να χτυπά πόρτες, αιτούμενος μία παράλληλη θητεία σε κάποιο οργανισμό, η οποία θα μεταθέσει τη συζήτηση από τις βαριές ευθύνες του στην ήττα της «γαλάζιας» παράταξης και μιας σειράς άλλων γεγονότων που ο ίδιος θέλει να ξεχάσει, αλλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι -και όχι μόνο- δεν πρόκειται να το επιτρέψουν. Εδώ όμως προκύπτει και το ερώτημα, κατά πόσο θα μπορούσε και ο ίδιος να ανταποκριθεί σε παράλληλα καθήκοντα, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες πολιτικές «γκάφες», όταν για παράδειγμα ψήφιζε «κατά λάθος» ενάντια στην κομματική γραμμή της Ν.Δ στη βουλή.

Εφόσον ο κάθε πολιτικός κρίνεται από τον λαό –και η πρόσφατη κρίση ήταν κατάφωρα αρνητική για τον κ. Ιωαννίδη, ως πότε η Νέα Δημοκρατία θα διασώζει «χρεοκοπημένα» στελέχη της;

Τουλάχιστον, ας δώσει τη μάχη από τη θέση που του έδωσαν οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης, αυτή του επικεφαλής της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ας πείσει με το έργο του εκεί, χωρίς «σωσίβια διάσωσης» και αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη των πράξεών του αλλά και εκείνων που δεν υλοποίησε αν και πολλά είχε υποσχεθεί, κατά τη μέχρι τώρα διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Άλλωστε, ακόμα και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι πεπεισμένοι ότι το πολιτικό κεφάλαιο «Γιάννης Ιωαννίδης» έχει... καεί οριστικά και αμετάκλητα.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπία Οδός: Κέρδη – μαμούθ με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών;