ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στους FT: «Αν δεν αλλάξουμε την Ευρώπη, θα την αλλάξει για μας η ακροδεξιά»

Τσίπρας στους FT: «Αν δεν αλλάξουμε την Ευρώπη, θα την αλλάξει για μας η ακροδεξιά»

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη λιτότητα, πριν ο φόβος νικήσει τη δημοκρατία», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times και μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγών στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα αλλάζει στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα των ελληνικών εκλογών. Η παράταξή μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, εγγυάται ένα νέο κοινωνικό 'συμβόλαιο' ώστε να εξασφαλιστούν η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ασφάλεια.

Προσφέρουμε πολιτικές που θα βάλουν τέλος στη λιτότητα, θα ενισχύσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή και θα βοηθήσουν τη μεσαία τάξη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ενδυναμωθεί η ευρωζώνη και να γίνει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ πιο ελκυστικό στους πολίτες αυτής της ηπείρου.

Πρέπει να βάλουμε τέλος στη λιτότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε στον φόβο να νικήσει τη δημοκρατία. Αν οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας δεν αλλάξουν την Ευρώπη, η Μαρί Λε Πέν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της θα την αλλάξουν για μας.

Έχουμε το καθήκον να διαπραγματευθούμε ανοικτά, με εντιμότητα και ως ίσοι απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν υπάρχει νόημα να ακονίζουν οι δύο πλευρές τα όπλα τους.

Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω μια εσφαλμένη εκτίμηση. Το να ελέγξεις τον κυβερνητικό προϋπολογισμό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι απαιτούνται μέτρα λιτότητας. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης και θα δεσμευτεί σε ποσοτικούς στόχους. Αποτελεί, ωστόσο, θεμελιώδες ζήτημα σε μια δημοκρατία, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να αποφασίσει μονη της το πως θα επιτύχει αυτούς τους στόχους. Η λιτότητα δεν αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όμως, είναι.

Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για να συνεχίσουμε να δίνουμε στον ασθενή συνταγή που βοηθά την εξάπλωση της ασθένειας;

Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα. Διέλυσε την οικονομία και άφησε το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού άνεργο. Μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές ότι θα κόψει κι άλλο μισθούς και συντάξεις και ότι μέσα στο 2015 θα αυξήσει τους φόρους. Αυτές οι δεσμεύσεις βέβαια χαρακτηρίζουν μόνο υην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία γι αυτόν τον λόγο δεν θα είναι κυβέρνηση μετά τις 25 Ιανουαρίου.

Θέλουμε να φέρουμε την Ελλάδα σε ένα φυσιολογικό επίπεδο. Το μανιφέστο μας, γνωστό και ως πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, περιέχει μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής ισορροπίας ώστε η ανθρωπιστική κρίση να περιοριστεί, η οικονομία να επανεκινήσει και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, εμείς θα αντιμετωπίσουμε δυναμικά τους παράγοντες αυτούς που διαιωνίζουν την κρίση. Θα σταθούμε απέναντι σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Θα διασφαλίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο 177% του ΑΕΠ. Είναι πλέον μη βιώσιμο. Είναι υπερβολικά δύσκολο να ανταποκριθούμε στις προθεσμίες των πληρωμών. Σε ό,τι αφορά στα ήδη υπάρχοντα δάνεια, απαιτούμε αποπληρωμή τους με όρους που δεν θα προκαλούν ύφεση και δεν θα οδηγούν τους ανθρώπους σε απόγνωση και φτώχεια. Δεν ζητάμε νέα δάνεια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσθέτουμε χρέος σε ένα βουνό χρεών.

Το 1953, η διάσκεψη του Λονδίνου επέτρεψε στη Γερμανία να πραγματοποιήση ένα μεταπολεμικό θαύμα και να ανακουφιστεί από τα σφάλματα του παρελθόντος της (η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές που συμμετείχαν στη διάσκεψη). Δεδομένου ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει υπερχρέωση σε όλη την Ευρώπη, καλούμε για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους, η οποία θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη. Πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση.

Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εφαρμόσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Θα πρέπει να είναι σε αρκετά μεγάλη κλίμακα ώστε να επουλωθούν οι πληγές της Ευρωζώνης και να βρει πραγματικό νόημα η φράση «ό,τι χρειάζεται για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει την Ελλάδα. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι θα έρθουμε σε ρήξη με τις πελατειακές και κλεπτοκρατικές πρακτικές της οικονομικής ελίτ. Δεν υπήρξαμε ποτέ κυβέρνηση. Είμαστε μια νέα δύναμη που δεν οφείλει υποταγή στο παρελθόν. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις