ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα: Σχέδιο ρεαλιστικό και στρατηγική διαπραγματευτική

Προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα: Σχέδιο ρεαλιστικό και στρατηγική διαπραγματευτική

«Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αναγέννηση της πατρίδας μας αποτελούν τους στρατηγικούς μας στόχους», τόνισε χαρακτηριστικά, στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με ένα καθεστώς που βύθισε τα τελευταία χρόνια τη χώρα στην κρίση, επισημαίνοντας πως η πορεία της ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη.

«Θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της πατρίδας μας, έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό. Θα κάνουμε ισότιμο εταίρο την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Με την εμπιστοσύνη και στήριξη του λαού μας, θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη. Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό και στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. «Είναι δέσμευση, τιμής και αξιοπιστίας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Είναι υποχρέωση και καθήκον να μην απογοητεύσουμε τους Έλληνες», σημείωσε, ενώ άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι έφερε τη χώρα σε αδιέξοδο.

«Θα μείνουμε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που θα τηρήσει το λόγο της. Θα μείνουμε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε τις υποσχέσεις της. Βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας στους Έλληνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα είναι πλέον πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος.

«Η Ελλάδα διαπραγματεύεται, δεν ανταλλάσσει μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα μνημόνια οδήγησαν σε μια πρωτοφανή μείωση του ΑΕΠ, πάνω από 1,5 εκατ. Έλληνες έχασαν τις δουλειές τους. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια ακραίας λιτότητας χάσαμε περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ. Η προηγούμενη κυβέρνηση δέχθηκε ένα πρόγραμμα που οδήγησε την Ελλάδα στα βράχια», συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να... κάψει τα σπαρτά. «Η κυβέρνηση που έφυγε προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Αποκαλύπτεται ποιος ήταν και ποιος παραμένει ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν και παραμένουν τα ασφυκτικά όρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε ότι οι λαοί δεν θα επιτρέψουν μια δυσμενή εξέλιξη.

Επανέλαβε, δε, ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και έστειλε παράλληλα μήνυμα στους εταίρους ότι «η Ελλάδα θέλει να ικανοποιήσει το χρέος και δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ωστόσο ότι όσο οι εταίροι επιμένουν στην λιτότητα, το πρόβλημα του χρέους θα επιδεινώνεται. «Η λιτότητα είναι καταστροφική, η τεχνική λύση για το χρέος θα βρεθεί», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε ακόμα να στείλει μήνυμα στο εξωτερικό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την εθνική της κυριαρχία και τη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. «Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί πράγματι υποχρέωση της χώρας, η λιτότητα όμως όχι. Οι συνθήκες της ΕΕ δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε, ακολούθως, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους εταίρους για ένα «πρόγραμμα – γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο, κερδίζοντας χρόνο για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του ότι παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν προτάσεις για να βρεθεί λύση με τους διαπραγματευτές των δανειστών. «Το συμβόλαιο της Ελλάδος με την ΕΕ θα περιέχει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης», κατέληξε σχετικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως σκοπός της κυβέρνησης είναι και η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Σχετικές ειδήσεις