ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατούλης: Δεν αγγίζουμε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Στρατούλης: Δεν αγγίζουμε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Τον εθελοντικό χαρακτήρα της τροπολογίας για την επένδυση των ρευστών των ασφαλιστικών ταμείων σε κρατικά ρέπος, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, σε αντιπροσωπεία από ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Φάρμακο, των Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ πραγματοποίησαν την Τρίτη 17 Μαρτίου, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Η τροπολογία προβλέπει πως «τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους με συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (repos)».

Ο κ. Στρατούλης, κατά τη συνάντηση με αντιπροσώπους των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην αγγίξει τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία είναι ο «κουμπαράς» των ασφαλισμένων. Τόνισε δε, ότι τα αποθεματικά έχουν ήδη λεηλατηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διευκρίνισε ότι τυχόν αποφάσεις των Δ.Σ να επενδύσουν τα ρευστά τους σε κρατικά ρέπος είναι καθαρά εθελοντικές.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει σταδιακά τις απώλειες, οι οποίες προκλήθηκαν από το καταστροφικό PSI, τονίζοντας ότι «τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας τελείωσαν».

Τέλος, ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών, για τις νομοθετικές ενέργειες που θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι η δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- αλλά και η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης «για να μπει φρένο» σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Σχετικές ειδήσεις