ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ζούγκλα» έγινε και πάλι η Βουλή

«Ζούγκλα» έγινε και πάλι η Βουλή

Το θέμα των Δήμων αλλά και των Πανεπιστημίων που αφορά στη συζήτηση για υπαγωγή των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος "άναψε" για μία ακόμα φορά τα αίματα στη Βουλή.

«Φωτιά» έβαλαν στη Βουλή για μία ακόμη φορά Βορίδης και Λοβέρδος

Η συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας που διατύπωσε η ΝΔ, ξεκίνησε με τον Μάκη Βορίδη (ΝΔ) να επισκοπεί τα άρθρα του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, προκειμένου να υποστηρίξει πως η υπαγωγή των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες διατηρούν την οικονομική αξία των διαθεσίμων τους», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Ακόμα και αν θίγεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και των Πανεπιστημίων, αυτή είναι προσωρινή και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σε "επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη"... Υπάρχει μια συνείδηση, πως είναι αναγκαία σ' αυτή τη φάση, η περιφρούρηση της δυνατότητας της κυβέρνησης να διαπραγματεύεται και να εξασφαλίζει μισθούς και συντάξεις, χωρίς ζημία άλλων φορέων», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με πολύ μεγάλη έκπληξη ακούσαμε αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: πως χωρίς την Πράξη δεν θα πληρωνόντουσαν μισθοί και συντάξεις», συμπέρανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ομολογήσατε πως είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να ρωτήσει στο τέλος υπαινικτικά: «Γιατί η σπουδή να φέρετε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Μήπως σας το ζήτησε κάποιος από το εξωτερικό;».

«Έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα, δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά οι λιμοί και οι σεισμοί. Λιμός και σεισμός είναι η κυβέρνηση που μας κυβερνά», δήλωσε σε έντονο ύφος ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. «Πριν ένα μήνα διαβεβαίωναν πως τα αποθέματα των ταμείων έφταναν μέχρι την 30η Ιουνίου και τώρα λένε πως φτάνουν μέχρι την 30η Απριλίου. Τους έλειπαν 400 εκ. ευρώ και τώρα βρέθηκαν κάτω απ' τα μαξιλάρια», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού.

«Αυτός που ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, το μακρύ χέρι της μνημονιακής κυβέρνησης, μίλησε για κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού, εκπροσωπώντας μάλιστα μια κομματική δύναμη που θέλει να γίνει μέλος αυτής της κυβέρνησης στη θέση των ΑΝΕΛ», απάντησε ο Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ).

Υποκρισία χρέωσε σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) στηρίζοντας, ωστόσο, την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ. «Τα λαϊκά δικαιώματα δεν ήταν η συνέχιση του Μνημονίου που κάνετε. 'Αλλα λέγατε προεκλογικά. Συνεχίζεται κανονικά η απαράδεκτη και εθνοκτόνος διαδικασία», είπε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο βουλευτής.

«Οι πρωταγωνιστές έχουν απλά αλλάξει ρόλους - και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα», διαπίστωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Ο βουλευτής επικαλέστηκε τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί αποπληρωμής όλου του χρέους στο διηνεκές, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κυβέρνηση για «αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστών», εντάσσοντας την Πράξη στην ίδια λογική.

«Καλώς τα παιδιά», ειρωνεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη κοινοβουλευτική ρήση του Αλέκου Αλαβάνου.

«Η κυβέρνηση πήρε τη χώρα με παραδεκτό πλεόνασμα και την έχει φέρει να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς», ανέφερε ο κος Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, που «υπέγραψε ένα κείμενο για να καλυφθούν απρόβλεπτες ανάγκες, και του έδωσε βάθος ενός μήνα».

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι έρμαιο των τεχνικών κλιμακίων και των δανειστών. Η ΠΝΠ δεν είναι προϊόν πανικού, αλλά προνοητικότητας», απάντησε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).

Λαμβάνοντας το λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επανέλαβε την προχθεσινή του αιτίαση κατά της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, πως κρύβονται πίσω απ' το πρόσχημα της όποιας διαδικαστικής συζήτησης, προκειμένου να μην τοποθετηθούν απέναντι στη «στρατηγική της ασφυξίας» που ακολουθούν οι εταίροι και ότι αποδέχονται τις βασικές γραμμές των δανειστών.

«Το φέρνετε γύρω-γύρω. Όλες σας οι ομιλίες είναι για να δίνουν όπλα, εξοπλισμό, στους δανειστές, στους εταίρους και σ' αυτούς που οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία», κατηγόρησε τα τρία κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό - και δεν θα το αποφύγετε. Ή θα εκπροσωπείτε στο 100% τις αιτιάσεις και απαιτήσεις των δανειστών, ή θα αναχθείτε στο ρόλο σας: Θα πείτε για μισθούς, συντάξεις, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο Πρωθυπουργός», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κος Βούτσης, προκαλώντας την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας και το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Για τη Μέρκελ να μας πείτε», κάλεσε τον υπουργό η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ).

«Τα ζητήματα που προανέφερα, είναι αυτά που συζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός για πολλοστή φορά με την ηγεσία των χωρών της ΕΕ, τα ίδια ζητήματα που συζητάνε στο Eurogroup, τα ζητήματα που μας βάζουν τα Brussels Group, τα τεχνικά κλιμάκια», απάντησε ο υπουργός.

Με την ένταση να γενικεύεται και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να διαμαρτύρονται όρθιοι, ο υπουργός επανήλθε:

«Όταν έχετε προκληθεί τόσες φορές και δεν έχετε πει ούτε μία κυβέντα επί της ουσίας για τα ζητήματα στα οποία υπάρχει αντιπαράθεση με τους δανειστές - αυτό εννοούσα όταν σας είπα, πως δια παραλείψεως, ή δια της απουσίας του λόγου σας, οι ενστάσεις και η κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση, είναι από την ίδια όχθη που είναι και οι αιτιάσεις των δανειστών», ανέφερε ο κος Βούτσης.

«Πρέπει να καταλάβετε, πως δεν ανακαλώ μετά τις διευκρινίσεις μου ούτε μία κουβέντα. Και αν θεωρείτε πως έχετε μία ασυλία επειδή κρέμεστε σε μια μειοψηφία του λαού και σε μια πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής, είστε γελασμένοι», συμπλήρωσε ο υπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Λυπάμαι γιατί προσβάλλατε βάναυσα την τιμή και υπόληψη αυτής της παράταξης και όλων των βουλευτών προσωπικά», απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν δεχόμαστε από σας προσωπικά μαθήματα πατριωτικής νομιμοφροσύνης. Έχουμε δώσει όρκο στο ίδιο Σύνταγμα», υπενθύμισε.

«Ετοιμάζετε σκηνικό ρήξης και ψάχνετε για ενόχους», συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Αν έχετε αποφασίσει, όμως, να πηδήξετε απ' το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο, αλεξίπτωτο εμείς δεν θα γίνουμε», προειδοποίησε.

Όσο για τις απαντήσεις που αξίωνε ο Ν. Βούτσης, ο κος Μητσοτάκης επικαλέστηκε το «e-mail Βαρουφάκη»: «Η κυβέρνηση εκεί δεσμεύεται να συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού ζητήματος, να καταργήσει φόρους υπέρ τρίτων, να προχωρήσει σε νέο μισθολόγιο. Τι απ' αυτά έχετε κάνει;», ρώτησε τον Ν. Βούτση ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Ανακαλέστε, αλλιώς θα μας αναγκάσετε να αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Με τους βουλευτές της ΝΔ να κινούνται ήδη προς την έξοδο, η Ντόρα Μπακογιάννη έλαβε το λόγο: «Θίγετε επί προσωπικού τον κάθε βουλευτή που εκλέγεται με την ΝΔ. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Και επειδή πρέπει να συμβιώσουμε εδώ μέσα σε περίοδο μεγάλης κρίσης, που θα χρειαστεί και να απολογηθείτε στο μέλλον, δεν μπορεί να κάνετε τη Βουλή αυτή ζούγκλα».

Η αναφορά στην «προσωπική ευθιξία» των βουλευτών της ΝΔ, έδωσε στον Νίκο Βούτση την ευκαιρία για μια δήλωση πως η παρέμβασή του ήταν καθαρά πολιτική και δεν αποσκοπούσε στο να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ούτε κατά διάνοια υπήρξε η σύνδεση αυτών που σας είπα, με πατριωτικά αισθήματα ή την εκπροσώπηση του λαού, ή ότι κατά τη δική σας άποψη, τον υπηρετείτε καλύτερα έτσι, όπως το κάνατε επί πέντε χρόνια», δήλωσε ο Ν. Βούτσης. «Το θεωρείτε πατριωτικό σας καθήκον και το εκτελείτε κατά τη δική σας άποψη. Η διαφωνία μας είναι καθαρά πολιτική και σε βάθος και έχει εξελιχθεί εδώ και πέντε χρόνια».

Με τη δήλωση του υπουργού, η ΝΔ παρέμεινε στην αίθουσα.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ο Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρινίζοντας πως το κόμμα του δεν σκόπευε να αποχωρήσει, αξίωσε «ευθεία συγγνώμη» από τον Νίκο Βούτση, κρίνοντας πως η ανάκληση των δηλώσεών του, δεν έγινε με σαφή τρόπο - χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ

Σχετικές ειδήσεις