ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε σκληρή γραμμή τα γερμανικά κόμματα για το θέμα της Ελλάδας

Σε σκληρή γραμμή τα γερμανικά κόμματα για το θέμα της Ελλάδας

Την προϋπόθεση να ψηφίσουν τη συμφωνία, μόνο εφόσον ψηφιστεί πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο, θέτουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή για παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Σύμφωνα με τη Bild, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα υπερψηφίσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις που εγκριθούν προηγουμένως επίσημα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο πρόεδρος της CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild.
Το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει για «κάποια χαρτιά», αλλά μόνο για νομοθετικά κείμενα, φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rhein-Zeitung ο Λίντνερ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να μειωθεί η πίεση προς την Ελλάδα. «Ανησυχούμε ότι η Γερμανία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορεί να είναι πολύ επιεικείς. Αυτό θα είχε πολιτικές επιπτώσεις ντόμινο. Στη συνέχεια οι αριστεροί λαϊκιστές στην Ισπανία μπορεί να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε ο Λίντνερ.

«Νέα βοήθεια και νέα αλληλεγγύη μπορεί να δοθεί (στην Ελλάδα) με αντάλλαγμα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. «Οι Έλληνες δεν μπορούν να τραβούν πλέον τους Ευρωπαίους από τη μύτη», δήλωσε ο πρόεδρος του FDP.

Εξάλλου σε άρθρο του στην εφημερίδα Wesser-Kurier, ο Λίντνερ υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε «υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει» και «συνειδητά απομάκρυνε τη χώρα του από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

«Δεν μπορεί να πληρώσει η ευρωζώνη τον λογαριασμό για αυτή τη λανθασμένη πολιτική», εκτίμησε.

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τις λάθος προϋποθέσεις θα ήταν, σύμφωνα με τον Λίντνερ, πιο επικίνδυνη από μια συντεταγμένη αποχώρηση.

Την ίδια άποψη έχει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπντσντορφ, επίσης μέλος του FDP.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό WDR 5 υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση για την τρέχουσα κρίση.

Σχετικές ειδήσεις