ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία - Μνημόνιο 3: Μάχη για το ποιος έφερε το καλύτερο μνημόνιο!

Συμφωνία - Μνημόνιο 3: Μάχη για το ποιος έφερε το καλύτερο μνημόνιο!

Νέο... ξενύχτι προβλέπεται μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία - Νωρίτερα επικράτησε χαμός κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συμφωνίας από τις αρμόδιες επιτροπές - Σφοδρές συγκρούσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Νίκο Φίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Από την αρχή της διαδικασίας οι εκπρόσωποι των κομμάτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους, όχι επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος.

Η αποψινή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για το μέλλον της συμφωνίας και της χρηματοδότησης από τους δανειστές, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Αν η κυβερνητική στήριξη στο μνημόνιο πέσει κάτω από 120 βουλευτές είναι προφανές ότι θα δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμα και πρόωρες εκλογές.

Δείτε Live την Συνεδρίαση της Ολομέλειας

«Εμφύλιος» με το... καλημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των Επιτροπών

Η κατάσταση στη Βουλή «ξέφυγε» από το πρωί με πρωτοφανείς καταστάσεις και βαριές εκφράσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιτροπών για το νέο μνημόνιο.

Στην αρχή της διαδικασίας και για περίπου 50 λεπτά, ο προεδρεύων της διαδικασίας Στέφανος Σαμοΐλης και βουλευτές με προεξάρχοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη διαφωνούσαν για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά ακολούθησε ένταση για τη διάρκεια της συζήτησης των δύο επιτροπών με τον προεδρεύοντα να προτείνει να υπάρξει ολοκλήρωση στις 3-4 μετά το μεσημέρι.

Στο Σώμα επικράτησε πανδαιμόνιο ανάμεσα στους βουλευτές που έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και σε αυτούς που ζητούσαν να μπει ώρα λήξης στη συνεδρίαση των Επιτροπών. Και ενώ η διαφωνία ήταν αν θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που είναι στον κατάλογο των ομιλητών ξέσπασε εσωκομματικός «πόλεμος» στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και πάλι αφορμή ήταν η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως η κυβέρνησή την στοχοποιεί, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί το πρόγραμμα που είχε προεκλογικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όσοι δεν ακολουθούν τη νέα γραμμή στοχοποιούνται. Ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν με εκφράζει η εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε με την αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσωπό της, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της συμφωνίας. «Ζωής θέλοντος» θα πάει η συμφωνία στη Βουλή, είχε πει ο υπουργός Οικονομικών. Η κ. Κωνσταντοπούλου, αφού διόρθωσε τα ελληνικά του κ. Τσακαλώτου, τον κατηγόρησε για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και του ζήτησε να απαντήσει γιατί ξεκίνησε την στοχοποίησή της, τις τελευταίες ημέρες.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και στον υπουργό Επικρατείας, για δηλώσεις τους, όπως η αναφορά στον Φρόιντ από τον Αλέκο Φλαμπουράρη για την περίπτωσή της.

Νωρίτερα: Διαξιφισμοί για 50 λεπτά για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση - Κόντρα Φίλη με το προεδρείο - Τσακαλώτος: Όσοι δεν συμφωνούν με το κατεπείγον μας οδηγούν σε δάνειο-γέφυρα

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, ξεκίνησε στις 10:45 το πρωί της Πέμπτης (13/08/2015) με κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής η επεξεργασία της νέας συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, συνεδρίασαν: η διαρκής επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η διαρκής επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή Παραγωγής-Εμπορίου και η διαρκής επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του κατεπείγοντος της διαδικασίας, ώστε στην συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση και όχι μια απόφαση για δάνειο-«γέφυρα».

«Όποιος καταψηφίσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση της συμφωνίας ρισκάρει δάνειο – γέφυρα» διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εντολή του λαού ήταν η διαπραγμάτευση συμφωνίας... Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς και καμία που να δουλεύει για ένα δάνειο – γέφυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται να πάω αύριο στο Eurogroup με ψήφιση της συμφωνίας, γιατί αύριο αρχίζει η ψήφισή της και στις άλλες Βουλές όπως η Φινλανδία... Αν αύριο δεν υπάρχει συμφωνία η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα, όσοι θέλουν να το ρισκάρουν αυτό να καταψηφίσουν στο αίτημα μας για το κατεπείγον».

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Τελικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε έντονη αντιπαράθεση με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Στέφανο Σαμοΐλη, για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο κ. Φιλης πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη ώρα, ενώ ο προεδρεύων επέμενε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Διαφορετική άποψη από τον κ. Φίλη είχε και ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος ζήτησε να μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές χωρίς να τεθεί ώρα λήξης της συνεδρίασης των Επιτροπών.

Υπενθυμίζεται πως σε κλίμα έντασης συνήλθε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων, υπό την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δέχθηκε πυρά από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων (και του ΣΥΡΙΖΑ) για τη στάση της ως προς τις διαδικασίες για τη συζήτηση και ψήφιση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η συζήτηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, και ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία, στην οποία αποφασίστηκε η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής για να συζητηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, στις επιτροπές και την ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρη την αρθρογραφία για τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3

Σχετικές ειδήσεις