ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία: Και το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Συμφωνία: Και το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με μεγάλη πλειοψηφία, ενέκρινε το ισπανικό κοινοβούλιο, το οποίο έθεσε σε ψηφοφορία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, επιδιώκοντας μέσω της διαδικασίας να προβάλει το έργο του, ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα της Ιβηρικής.

Η συμφωνία, υπέρ της οποίας τάσσονταν η συντηρητική συμπολίτευση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε από 297 μέλη του κοινοβουλίου, έναντι 20 ψήφων κατά. Το μικρό οικολογικό και κομμουνιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU) ήταν και το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τάχθηκε εναντίον της.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την περασμένη Παρασκευή (14/8) το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην Ισπανία δεν αποτελούσε προϋπόθεση η κοινοβουλευτική έγκριση για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο Ραχόι πάντως επέλεξε να την υποβάλει στους βουλευτές, ανακαλώντας τους από τις θερινές διακοπές για μια έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του σώματος, χωρίς να υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να απορριφθεί.

«Τρία μαθήματα μπορούν να αντληθούν από την ελληνική κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, σε μια ομιλία με προεκλογικό άρωμα, που έμοιαζε να απευθύνεται περισσότερο στην ισπανική κοινή γνώμη — καθώς τους τελευταίους μήνες καταγράφεται άνοδος της δημοτικότητας του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, το οποίο είχε υποστηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

«Κατ' αρχάς, δεν μπορεί να παρακαμφθεί το εμπόδιο (της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν οφθαλμαπάτες (...). Και ακόμη, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Η συμβολή της Ισπανίας στο τρίτο πρόγραμμα ανέρχεται σε 10,15 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων που θα δανείσουν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Αν και δεν εκπροσωπείται στο ισπανικό κοινοβούλιο, το Ποδέμος επέκρινε έντονα το ρόλο της ισπανικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία υποχρεώθηκε να συμφωνήσει σε νέες δημοσιονομικές περικοπές παρά τη θέλησή της.

Η συμφωνία αυτή έχει στόχο «να τιμωρηθεί η Ελλάδα διότι έδειξε στις άλλες χώρες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», έκρινε ο Ινίγο Ερεχόν, δεύτερος τη τάξει στο αριστερό αυτό κόμμα, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Αναφερόμενος, δε, στο διάλογο ο οποίος διεξήχθη στην ισπανική Βουλή, εκτίμησε ότι ο μόνος σκοπός της ήταν να «υπηρετήσει τους σκοπούς της προπαγάνδας» του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP).

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση (PSOE) πρότεινε μια μεταρρύθμιση στην ΕΕ, ώστε να υπάρξει κυρίως ένας πανευρωπαϊκά εγγυημένος κατώτερος μισθός και μια κοινή ηλικία συνταξιοδότησης.

Ο Ραχόι προβάλει κυρίως τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στο πεδίο της οικονομίας για να προσελκύσει ψήφους ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν περί τα τέλη του έτους. Η Μαδρίτη προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 3,3% του ΑΕΠ φέτος και 3% το 2016, ένα ποσοστό που είναι ανάμεσα στα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, ο διάλογος για τον οποίο άρχισε επίσης σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Ραχόι προβλέπει ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% που έχει θεσπιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας, στο 2,8% του ΑΕΠ το 2016.

Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι παρά τις επιδόσεις αυτές, το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία συνεχίζει να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, καθώς τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, κατά επίσημα στοιχεία, δεν έχουν απασχόληση…

Σχετικές ειδήσεις