ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χέρια των «53» η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ...

Στα χέρια των «53» η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ...

Κρίσιμη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του στόχου επαναδιεκδίκησης της κυβέρνησης και κυρίως του στόχου της αυτοδυναμίας αναδεικνύεται η "κίνηση των 53" που αμφισβητεί με εμφατικό τρόπο τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, θέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά όρους προκειμένου να συμμετάσχει στην επικείμενη εκλογική μάχη.

Κρίσιμη η συνεδρίαση της διευρυμένης Κ.Ε το Σαββατοκύριακο

Με προεξάρχοντα στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης, οι βουλευτές Μ.Μπαλαούρας και Χρ.Μαντάς, η κίνηση των "53", ασκεί δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ζητεί ντε φάκτο επανασχεδιασμο της πολιτικής του κόμματος, ενώ βάλλει κατά του περιβάλλοντος του Μαξίμου χρεώνοντας πρακτικές που θυμίζουν έντονα Πασοκικά φαινόμενα...

Με αυτές τις θέσεις η κίνηση των "53" θα προσέλθει το Σαββατοκύριακο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα συμμετάσχουν οι βουλευτές και οι επικεφαλείς των Νομαρχιακών Επιτροπών που κατά συντριπτική πλειοψηφία παραμένουν στο κόμμα.

Με δεδομένα τα πολιτικα, ιδεολογικά και κοινωνικά αδιέξοδα που βρίσκεται τώρα τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα, ο οδικός χάρτης που προτείνει η κίνηση των 53 στα πλαίσια της διεξόδου φαίνεται να αποτελεί το μόνο σωσίβιο που θα βρει στον ευρύτερο χώρο ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας και δεν αναμένεται να το αφήσει, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις του τελευταίου 48ωρου.

Αυτό που σε πρώτη φάσή ερμηνεύθηκε ως «πρόβλημα Τσακαλώτου» (είχε ζητήσει να αποχωρήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας) είναι αρκετά διαφορετικό, αν αποκωδικοποιηθεί η φύση, η θέση και το πνεύμα της κίνησης των 53. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες η κίνηση επέλεξε την ανασύνθεσή της, αν και νωρίτερα είχαν διαφανεί ενδείξεις τριχοτόμησης της.

Στόχος σε αυτή τη φάση των "53" είναι αποτελέσουν το αντίβαρο στην προσπάθεια κύκλων του Μαξίμου να καταστήσουν προεδρικό το κόμμα μετεξελίσσοντάς το σε αστικό πολιτικό σχηματισμό στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την συμφωνία με τους δανειστές η πλειοψηφία της κίνησης ζητεί την διαμόρφωση ενός σχεδίου σταδιακής απεμπλοκής από το Μνημόνιο 3, αν και στην παρούσα φάση αναγνωρίζει ότι είναι μονόδρομος η υλοποίηση της συμφωνίας.

Σχετικές ειδήσεις