Δίκες – εξπρές για υπουργούς

Δίκες – εξπρές για υπουργούς
Δίκες - εξπρές για υπουργούς, υφυπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους...

Δίκες - εξπρές για υπουργούς, υφυπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους που ενέχονται σε σκάνδαλα διαφθοράς προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το oποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από αύριο, Τετάρτη, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

Α) Όλα τα κακουργήματα τα οποία διαπράττουν οι υπουργοί ή οι υφυπουργοί επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, (εκτός από αυτά που τελούνται από τους ίδιους κατά την άσκηση του καθηκόντος τους και δικάζονται βάση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών), θα εκδικάζονται με διαδικασίες εξπρές.

Β) Στην ίδια ειδική διαδικασία θα υπάγονται και όλα τα κακουργήματα τα οποία διαπράττουν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι διοικητές οργανισμών του δημοσίου τομέα, καθώς και τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι και περιφερειάρχες).

Γ) Όλα τα κακουργήματα σε υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος θα υπάγονται στην ίδια διαδικασία με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Με το νέο ειδικό καθεστώς καταργείται η φάση της προανάκρισης και θα διενεργείται μόνο προκαταρκτική εξέταση και κατόπιν ανάκριση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο. Σε σύνθετες υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων οι δικαστικοί λειτουργοί θα απαλλάσσονται από όλα τα άλλα καθήκοντά τους, ενώ θα βοηθούνται από όσους γραμματείς και ειδικούς επιστήμονες κρίνουν οι ίδιοι ότι είναι αναγκαίο για να ολοκληρώσουν το έργο τους στον οριζόμενο χρόνο. Εισαγγελείς και ανακριτές θα επικουρούνται ακόμη κατά απόλυτη προτεραιότητα από την ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όπως και από την αρμόδια για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος εισαγγελία. Με τα νέα νομοθετικά μέτρα για την εκδίκαση των παραπάνω εγκλημάτων καθ΄ύλην αρμόδιο δικαστήριο είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τέλος, στις παραπάνω υποθέσεις δεν επιτρέπεται αναβολή.