ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ ΟΠΑΠ-Ιντραλοτ»

«Σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ ΟΠΑΠ-Ιντραλοτ»
Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση τη ρύθμιση που αφήνει στον ΟΠΑΠ ελεύθερο πεδίο για τα «φρουτάκια» ενώ διατυπώνονται προβληματισμοί και για την Ιντραλότ.

Στον ΟΠΑΠ δίνει όλο το πακέτο των τυχερών παιχνιδιών – τα γνωστά ως «φρουτάκια»- το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για σκανδαλώδη ρύθμιση, η οποία ουσιαστικώς ευνοεί τα συμφέροντα της Ιντραλότ, της μοναδικής τεχνικού παρόχου του οργανισμού.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα πάρει μόνο τις 16.500 άδειες για χρήση τυχερών μηχανημάτων αλλά και τις 35.000, εξηγώντας ότι τα 18.500 θα τα παραχωρεί «σε 4 έως 10 παραχωρησιούχους» και τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν στα πρακτορεία του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η αξία του ΟΠΑΠ και θα γίνει πιο εφικτός ο στόχος των 5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «τρομακτική εύνοια», «μπόνους στην εταιρεία του Κόκκαλη» και «σκανδαλώδη ρύθμιση» και σημείωσε ότι «στην πρώτη ανάγνωση καταγγείλαμε με στοιχεία ότι η ρύθμιση που προτείνατε είναι ένα δώρο στους ιδιώτες που έχουν το 66% του ΟΠΑΠ (ανάμεσά τους 2 μεγάλα ιδιωτικά αμερικανικά funds) και στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ, που έχει συμβατική δέσμευση με τον ΟΠΑΠ για τα φρουτάκια ως το 2013. Τώρα λέτε μονοπώλιο και μπόνους σε ΟΠΑΠ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ, άρα εύνοια και μπόνους».

Νομικοί κύκλοι

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι με την τροπολογία του υπουργείου αλλάζουν τελείως οι όροι και τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου και όχι του ΟΠΑΠ που ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες».

Νομικοί κύκλοι μελετούν τις θέσεις, τα επιχειρήματα και το σκεπτικό του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Κατ’ αρχήν προβληματίζονται με την πρακτική του τεχνικού «φουσκώματος» του ΟΠΑΠ η οποία έρχεται σε αντίθεση, σύμφωνα με τους νομικούς, με τις κοινοτικές διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων.