ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η παράταση μέχρι τις 13 Απριλίου για το «πόθεν έσχες»

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η παράταση μέχρι τις 13 Απριλίου για το «πόθεν έσχες»

Παρατείνεται έως τις 13 Απριλίου 2017, η υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων για το έτος 2016, μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής τροπολογίας.

Υπέρ της παράτασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» ψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες», κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε και την σχετική ρύθμιση, ενόψει της έκδοσης απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής των Δικαστικών Ενώσεων κατά της υπουργικής απόφασης για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους δικαστές. Εξάλλου, αντίστοιχη προσφυγή αναμένεται να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπογράμμισε πως το τρίμηνο αυτό της προθεσμίας κρίνεται ως εύλογος χρόνος ώστε να εκδοθεί και να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, απαντώντας έτσι στην παρατήρηση του εισηγητή της ΝΔ, Χρ. Μουκώρου, ότι δεν χρειαζόταν τόσο μεγάλη παράταση. Μάλιστα, είπε ότι «τώρα τελευταία παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καθαρογραφή των αποφάσεων».

Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος, αν και ανέφερε ότι η θέση του είναι δύσκολη ως πρώην δικαστή να σχολιάσει πρώην συναδέλφους του, σχολίασε πως είναι αδικαιολόγητες και υπερβολικές οι ανησυχίες, που εκφράζουν κάποιες κατηγορίες υπόχρεων, περί διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων. Εξήγησε δε, πως δεν δημοσιεύονται και δεν αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δικαστών, όπως ισχύει για τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Προσέθεσε, εξάλλου πως ο πολιτικός κόσμος, ευχαρίστως υποβάλλει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και δεν ζήτησε καμία παράταση. Τον προβληματισμό τους για την αντίδραση που υπήρξε στην ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες, εξέφρασαν βουλευτές των κομμάτων επισημαίνοντας ότι όπως οι πολιτικοί, έτσι και οι δικαστικοί και άλλες επαγγελματικές ομάδες πρέπει να ταχθούν υπέρ της διαφάνειας.

Για «προκαταβολική δυσπιστία και καχυποψία κάποιων έναντι του πολιτειακού συστήματος», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Ρoή Ειδήσεων