Πολιτική «θύελλα» ξεσηκώνει το βιβλίο του Βαρουφάκη: «Με βιντεοσκοπούσε η Δανάη»

Πολιτική «θύελλα» ξεσηκώνει το βιβλίο του Βαρουφάκη: «Με βιντεοσκοπούσε η Δανάη»

Σάλο αναμένεται να προκαλέσει η ελληνική, εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, εκδοχή του περιβόητου βιβλίου «Adults in the Room» που συνέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας υπό τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι».

Το νέο πόνημα του άλλοτε στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα είχε ήδη προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» από το καλοκαίρι, όταν είχαν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο αποσπάσματα του αγγλικού πρωτότυπου, το οποίο αναφερόταν σε συνομιλίες του πρώην υπουργού με διάφορα στελέχη της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Ωστόσο, το νέο στοιχείο που φέρνει η ελληνική μετάφραση (σ.σ. δεν υπήρχε καμία αναφορά στο αγγλικό πρωτότυπο) είναι το γεγονός ότι η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, η Δανάη Στράτου, ήταν εκείνη που βιντεοσκοπούσε τις συνδιαλέξεις που είχε ο ίδιος με εκπροσώπους των δανειστών, κατά την κρίσιμη περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός.

Γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης: «Σ' ένα βιβλίο όπου τόσο πολλά εξαρτώνται από το 'τι είπε ποιος σε ποιον και πότε' κατέβαλα κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω την ακρίβεια των αναφορών στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Για τον σκοπό αυτό κατέφυγα σε διαλόγους ηχογραφημένους με το κινητό μου (από τα Eurogroup και κάποιες επίσημες συναντήσεις εκτός Ελλάδας με τους δανειστές), σε τηλεφωνικούς διαλόγους μου τους οποίους βιντεοσκοπούσε η Δανάη Στράτου τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο σπίτι μας και σε χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσα τον καιρό εκείνο μετά από συνομιλίες, συσκέψεις κτλ.»

Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει και μια διευκρινιστική παράγραφο: «Επειδή έχουν γραφτεί πολλά κυήματα της φαντασίας των ελληνικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης, τα οποία δυστυχώς έχουν καταφέρει να διαβρώσουν τον δημόσιο διάλογο ως 'αλήθειες', να ξεκαθαρίσω ότι οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας – ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους Έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων».

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 19:00 στην Τεχνόπολη (Γκάζι) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, με ομιλητές τους Νάντια Βαλαβάνη, Βασίλη Βασιλικό και Νίκο Θεοχαράκη, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Πουλή, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου.