ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό επεισόδιο με τον Ισπανό πρέσβη: Έξαλλος ο Κοτζιάς

Διπλωματικό επεισόδιο με τον Ισπανό πρέσβη: Έξαλλος ο Κοτζιάς

Για ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίες κατηγορεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονΙσπανό πρέσβη στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα. Είχε προηγηθεί συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», όπου ο ίδιος άφηνε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Καταλονίας αλλά και στο περιστατικό με την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική πρεσβεία.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: «ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΤΥΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΣ»

Με μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (29/10/2017) το ΥΠΕΞ καλεί τον κ. Βιγκέρα «να προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του» και να «παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική Κυβέρνηση».

«Με έκπληξη» αναφέρει η ανακοίνωση «καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση».

Ο κ. Βιγκέρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» αναφέρει ότι για το Καταλανικό έλαβε «άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία», μιλώντας προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του εξέφρασε «απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας», όπως επίσης άκουσε «ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σχολίασε δε ότι για τον ίδιο «αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση» και πρόσθεσε: «Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι' αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».

Με τα σχόλια του αυτά ο Ισπανός διπλωμάτης, όπως τονίζει το ΥΠΕΞ «προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση».

Μάλιστα «υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ο Ισπανός πρέσβης», καταλήγει η ανακοίνωση «απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας».

Τι είπε ο Ενρίκε Βιγκέρα

Πέρα από τις αναφορές του κ. Βιγκέρα για το θέμα της Καταλονίας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα προκλητικές χαρακτηρίζονται και οι αναφορές του σε ό,τι αφορά την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική πρεσβεία, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως «επρόκειτο για γεγονός που τον εξέπληξε και εξακολουθεί τον εκπλήσσει».

«Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ήταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» υπογράμμισε, ενώ, στο ερώτημα αν πήρε απάντηση, τόνισε: «Δεν υπήρξε και ούτε περιμένουμε κάποια απάντηση. Με κάλεσε στο τηλέφωνο ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος μου είπε ότι λυπάται για το συμβάν, με κάλεσαν επίσης από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια», είπε ο Ισπανός διπλωμάτης.

Μάλιστα, όταν ο δημοσιογράφος του είπε πως «ο πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει ότι όταν αυτές οι ομάδες, όπως ο "Ρουβίκωνας", δεν χρησιμοποιούν βία, το κράτος θα πρέπει να επιδεικνύει ανοχή στις ενέργειές τους», ο κ. Βιγκέρα απάντησε πως «η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή».

«Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», κατέληξε ο Ισπανός διπλωμάτης.

Σχετικές ειδήσεις