ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου απέναντι στον Τουσκ»

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου απέναντι στον Τουσκ»

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα διεξάγεται σήμερα, Πέμπτη (14/12/2017), στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξαιτίας των προτάσεων που είχε υποβάλει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ο επικεφαλής του οργάνου, Ντόναλντ Τουσκ, για το προσφυγικό, προκαλώντας την οργή αρκετών Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (13/12/2017) ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει με σαφήνεια σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 από τη Θεσσαλονίκη, την ενόχλησή του για τις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη» την παρέμβαση του κ. Τουσκ, ο οποίος είχε ζητήσει να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

«Πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία. Η χώρα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Θέλοντας, μάλιστα, να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεών του ως προς το θέμα αυτό, είπε με έμφαση: «Εγώ δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο (σ.σ. στη Σύνοδο των Βρυξελλών), δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνει από μόνη της μία και μόνη χώρα, η Ελλάδα, που έχει πληγεί διπλά, από την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των συμφωνιών για το προσφυγικό, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι. Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις και ευθύνες για το προσφυγικό».

Διαβάστε επίσης:

Επί της ουσίας, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα συνάδει απόλυτα με τα όσα ήδη προσάπτουν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τον κατηγορούν, δηλαδή, ότι αντιμετωπίζει με αρκετά στενόμυαλη διάθεση την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που μαστίζει την ΕΕ, μιλώντας περισσότερο ως ακόμη ένας αξιωματούχος που προέρχεται από χώρα του Βίζενγκραντ, παρά ως πρόεδρος ενός θεσμοθετημένου οργάνου της «ευρωοικογένειας». Κι αυτό καταδεικνύει την πρόθεσή του να «φορτώσει» εκ νέου το βάρος των προσφυγικών ροών, με το «έτσι θέλω», σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Και η Κομισιόν «άδειασε» τον Τουσκ: Τι είπαν Αβραμόπουλος και Σχοινάς

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι προτάσεις του κ. Τουσκ έχουν προκαλέσει σφοδρότατες αναταράξεις και στις Βρυξέλλες.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του Έλληνα εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, διαφώνησε ανοικτά την Τετάρτη (13/12) με το σημείωμα του προέδρου της ΕΕ, ότι η έως τώρα πολιτική της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική.

«Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως μία ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως το σημείωμα που είχε διανείμει την Τρίτη (12/12) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο εν μέρει αντανακλά την κοινή συνολική προσέγγιση της ΕΕ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή είχε κινηθεί από την Τρίτη ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

  • 12.00: Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES.
  • 14:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ένωσης.
  • 15:00: Συμμετοχή στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Κοινωνική Ευρώπη.
  • 19.00: Δείπνο εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα: Μετανάστευση, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, Ουκρανία και Ιεροσόλυμα.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

  • 9.00: Πρόγευμα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.
  • 10:30: Τετραμερής συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean – Claude Juncker, της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.
  • 11.00: Συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σχετικές ειδήσεις