ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χουντής: Να παραπεμφθεί η Ελλάδα για το «χαράτσι» στη ΔΕΗ

Ν. Χουντής: Να παραπεμφθεί η Ελλάδα για το «χαράτσι»  στη ΔΕΗ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής ζητεί ανοιχτά  την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με την επιβολή ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ζητά. 


Συγκεκριμένα με ερώτημα που έθεσε προς την Κομισιόν την καλεί να προσφύγει άμεσα κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραβίαση της οδηγίας 2009/72, με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών «για την εφαρμογή του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών».

Ο κ. Χουντής τοποθετεί τη βάση του αιτήματος του προς την Κομισιόν στην απάντηση που του έδωσε πρόσφατα ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας κοινοτικός επίτροπος κ. Γκίντερ ΄Ετινγκερ, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «οι διατάξεις της οδηγίας 2009/72, σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια.

Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, όπως εξηγεί ο κ. Χουντής, «αντί να αρθεί, η απαράδεκτη και παράνομη, με βάση την οδηγία, πρόβλεψη ότι θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν πληρώσουν τον έκτακτο φόρο για τα ακίνητα, το υπουργείο οικονομικών απλώς επέκτεινε την προθεσμία για την διακοπή του ρεύματος από 40 σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού».

Ο ευρωβουλευτής, ζητεί ακόμη από την Κομισιόν να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο.

Επιθυμεί ακόμη την παρέμβασή της ώστε να επισημανθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να διεκδικηθεί η επιστροφή των φόρων «που, με παράνομες διαδικασίες και υπό απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί από κάποιους καταναλωτές».