ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ και στο πολιτικό σύστημα ζητούν «πράσινοι» βουλευτές

Αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ και στο πολιτικό σύστημα ζητούν «πράσινοι» βουλευτές

Τις θέσεις τους για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας μεταξύ άλλων και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Σε συνέντευξη τύπου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, Θανάσης Οικονόμου και Φραγκίσκος Παρασύρης, προτείνουν κατάργηση σταυρού προτίμησης και ολιγοεδρικές ή μονοεδρικές περιφέρειες με ανοιχτές προκαταρκτικές εκλογές για την κατάργηση της λίστας, πλήρες ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού, χρονικό όριο στις συνεχιζόμενες θητείες βουλευτών, κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, χωρίς αλλαγή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων.

Αναφερόμενοι στις πολιτικές εξελίξεις οι «πράσινοι» βουλευτές χαρακτήρισαν «σύμπτωμα παρακμής του πολιτικού συστήματος η σύμπλευση με το ΛΑΟΣ. Έγινε υπό έκτακτες συνθήκες και δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ».

Όσο για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βουδούρης είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως αλλαγή στα πρόσωπα», υποστηρίζοντας έμμεσα ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απομακρυνθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτοσυντήρηση ή αυτοκαταστροφή», είναι το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συζητήσει ως σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του κράτους και τι ανάπτυξη θέλουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «όποιος μιλάει μόνο για την ηγεσία κι όχι για την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να μιλάει για ένα άδειο πουκάμισο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης τόνισε ότι «δεν είμαστε λαγοί κανενός» και πως δεν είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν και οι τρεις τον ίδιο υποψήφιο.

Υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Γιώργου Παπανδρέου να ανοίξει τις διαδικασίες για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και προανήγγειλε εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, την Καλαμάτα και τα Ιωάννινα και ευρύτερα στην κοινωνία.