ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγική πρόβα της Λυρικής στο λιμάνι του Πειραιά (vids)

Μαγική πρόβα της Λυρικής στο λιμάνι του Πειραιά (vids)

H όπερα και το λυρικό τραγούδι κοντά στους πολίτες.

Μετά το μουσικό περίπατο σε δρόμους της Αθήνας για το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, που παρακολούθησαν τουλάχιστον 5.000 θεατές και την πρόβα της Μαντάμα Μπαττερφλάι, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Λυρική Σκηνή κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά.

Εκεί που αναχωρούν τα πλοία για τις Δυτικές Κυκλάδες, στην Πύλη 9 του Κεντρικού Λιμανιού, το απόγευμα της Πέμπτης, η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τέσσερις διακεκριμένοι μονωδοί παρουσίασαν χθες το απόγευμα μια ανοιχτή δοκιμή για τα τρία πρώτα έργα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, τη Σταχτοπούτα του Ροσσίνι, τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι και τον Ριγολέττο του Βέρντι.

Ο μαέστρος Ζαν Κριστόφ Σαρρόν, οι μονωδοί Βασίλης Καβάγιας, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη και Γιάννης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής άφησαν για λίγο τις κλειστές αίθουσες των προβών της Λυρικής και κατέβηκαν στον Πειραιά δίπλα στη θάλασσα, φιλοδοξώντας να φέρουν την όπερα και το λυρικό τραγούδι πιο κοντά στους πολίτες.

«Ήταν υπέροχα. Νιώθω ότι ο κόσμος πραγματικά απολαμβάνει τέτοια γεγονότα. Είναι κινήσεις της Λυρικής Σκηνής που γίνονται απίστευτα δημοφιλείς. Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο, αυτό το είδος και να δείξουμε ότι δεν είναι για λίγους, αλλά είναι ωραίο, εύκολο και μπορούν να το παρακολουθήσουν και οι μη μυημένοι. Ήταν η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε μια τέτοια ανοιχτή εκδήλωση. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία να μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί και να αποδώσει ενώ τα πλοία περνούσαν. Ήταν μία πρόκληση που πιστεύω ότι άρεσε πολύ στο κοινό» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μαέστρος Ζαν Κριστόφ Σαρρόν.

Οι πάνω από 1000 θεατές, πιστοί φίλοι της ΕΛΣ, κάτοικοι της περιοχής αλλά και αρκετοί τουρίστες, γοητευμένοι από το θέαμα, απόλαυσαν γνωστές μουσικές συνθέσεις και άκουσαν τον μαέστρο να δίνει οδηγίες στους μουσικούς και να παρουσιάζει τα έργα, χωρίς η κόρνα του πλοίου που έμπαινε στο λιμάνι, να αποσπά την προσοχή τους, αλλά να ακούγεται ως μια μικρή λυρική παραφωνία.

Δείτε τα βίντεο: