ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Μπόρας: Η σερραϊκή εταιρεία που έδωσε πνοή στη βουβαλοτροφία

Μπόρας: Η σερραϊκή εταιρεία που έδωσε πνοή στη βουβαλοτροφία

Η επιχειρηματική επιτυχία της σερραϊκής επιχείρησης «Ζ.Μπόρας & Σία ΟΕ», επαληθεύει στο έπακρο τη γνωστή ρήση, ότι δηλαδή «κάθε κρίση κρύβει και μία ευκαιρία», αν έχουμε τη διεισδυτική ματιά που απαιτείται για να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Το έναυσμα στην οικογένεια Μπόρα έδωσε, το 2001, η διατροφική κρίση. «Αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να στραφούμε σε προϊόντα τοπικά, εγγυημένης ποιότητας. Τότε σκεφθήκαμε να αξιοποιήσουμε το βουβαλίσιο κρέας», είπε στη Voria.gr o διευθυντής πωλήσεων της Εταιρείας, Ζέλιος Μπόρας.

Σήμερα η «Μπόρας», με πιστοποιήσεις και ένα σωρό βραβεία για τα προϊόντα της, είναι γνωστή στους λάτρεις του καλού φαγητού, έχοντας κάνει γνωστό και το βουβαλίσιο κρέας και τα εξαιρετικά εδέσματα που παράγονται με αυτό. Η εταιρεία που έχει σύγχρονες μεταποιητικές εγκαταστάσεις στη Λιβαδειά, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά των delicatessen κυρίως της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπως και σε υψηλής ποιότητας εστιατόρια. Η εταιρεία συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ γαστρονομίας και σε διάφορες εκθέσεις τροφίμων.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο η επιτυχημένη πορεία μίας οικογενειακής επιχείρησης. Το θέμα έγκειται στην επίδραση που είχε η στροφή της Μπόρας στο βουβαλίσιο κρέας, στη πρωτογενή παραγωγή.

«Το 2001 οι πωλήσεις βουβαλίσιου κρέατος δεν ξεπερνούσαν τα 150 κιλά. Το 2014 θα φτάσουν τους 50 τόνους. Το 2001 φάρμες με βουβάλια είχαν μόλις πέντε παραγωγοί, που συνολικά έτρεφαν 500 ζώα. Σήμερα μόνο στη περιοχή της Κερκίνης έχουμε 3.000 βουβάλια και, επιπλέον 500 στην υπόλοιπη χώρα ενώ οι βουβαλοτρόφοι, οι φαρμαδόροι, είναι 25 και όλο κι'αυξάνονται», λέει.

Αγορά υπάρχει για το βουβαλίσιο κρέας και τα βουβαλίσια σκευάσματα, το ζήτημα συνεπώς είναι η αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου.

Η «Μπόρας», συνεργάζεται με τους εκτροφείς και τους υποστηρίζει οικονομικά, διευκολύνοντας στις αγορές ζωοτροφών και στις άλλες δαπάνες προκειμένου τα ζώα να δίνουν κρέας με τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μία φάρμα, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί όπως είπε ο κ. Ζέλιος Μπόρας, να εξασφαλίσει ένα πολύ ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα στον βουβαλοτρόφο, της τάξης των 50.000 ευρώ.

Η εταιρεία έχοντας αυτή την εκλεκτή πρώτη ύλη, παράγει παραδοσιακά εδέσματα και κρεατοσκευάσματα, όπως τον καβουρμά, διάφορα λουκάνικα, καπνιστά φιλέτο και μπριζόλα, μπιφτέκι, ενώ συνεχώς «μαγειρεύει» σκέψεις για νέα προϊόντα.

Πηγή: voria.gr