ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σουηδία: Ένα ποιοτικό… σκληρό καρύδι!

Σουηδία: Ένα ποιοτικό… σκληρό καρύδι!

Σουηδία: Οι Σκανδιναβοί έχουν επιστρέψει για τα καλά γεμάτοι ουσία και ποιότητα, αποτελώντας τον μεγάλο αντίπαλο της Ελλάδας στον όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το αποτέλεσμα της Εθνικής μας κόντρα στην Ισπανία, ήταν σπουδαίο. Κυρίως ψυχολογικά, αλλά και βαθμολογικά. Διότι αυτός ο βαθμός, κακά τα ψέματα, δεν ήταν ανάμεσα στους… προϋπολογισμένους.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποια ομάδα (όπως λέει η λογική) θα βγει δεύτερη πίσω απ’ τους Ισπανούς, για να πάει στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο μεγάλος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, δεν είναι άλλος απ’ τη Σουηδία. Οι Σκανδιναβοί που έχουν επανακτήσει την αξιοπιστία του παρελθόντος, στοιχείο που τους χαρακτήριζε διαχρονικά και τους κατατάσσει στο γκρουπ των ομάδων… δεύτερης ταχύτητας της Ευρώπης. Που φυσικά ποτέ δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις εύκολη υπόθεση…

Η λάμψη και τα φώτα της δημοσιότητας, είναι λογικό να στρέφονται πάνω στον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Ακόμη και στα σχεδόν 40 του, έχει την ποιότητα και την προσωπικότητα για να κάνει τη διαφορά. Ο άσος της Μίλαν, μάλιστα, παίρνει πάνω του μεγάλο μέρος της πίεσης των Σουηδών, δίνοντας στους συμπαίκτες του μεγάλο… χώρο δράσης. Και είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν να… δράσουν με άνεση.

Παιδιά που είναι έτοιμα να πρωταγωνιστήσουν στο πρώτο επίπεδο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Αλεξάντερ Ίσακ της Σοσιεδάδ και ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι της Γιουβέντους, είναι μόνο δύο παραδείγματα. Παικτών που θέλουν τεράστια προσοχή, γιατί πέρα απ’ τη μεγάλη κλάση, είναι γεμάτοι φιλοδοξία!

Όλα αυτά σε μια Εθνική που έχει βρει για τα καλά τα πατήματά της. Η Σουηδία είχε μείνει εκτός απ’ τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2010 και του 2014, στοιχείο που πλήγωσε αρκετά τον εγωισμό της. Το Euro 2016 και το Μουντιάλ της Ρωσίας (2018) ήταν τα εφαλτήρια που ήθελαν οι Σουηδοί για να «σφραγίσουν» την επιστροφή τους.

Το ερχόμενο καλοκαίρι έχουν και τη συμμετοχή τους στο Euro 2020 που θα γίνει με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω κορονοϊού. Άλλη μια μεγάλη διοργάνωση στην οποία θα δώσουν το παρών οι Σουηδοί. Που ανεβαίνουν το διάστημα που η Εθνική Ελλάδος έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Τα παιχνίδια με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Θα τους υποδεχτούμε στις 8 Σεπτέμβρη, ενώ θα ταξιδέψουμε στη Στοκχόλμη στις 12 Οκτώβρη. Αναμετρήσεις που αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη 2η θέση!

Ο Γιάνε Άντερσον έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο που έχει τη γνωστή Σκανδιναβική δύναμη, συμπληρωμένη όμως με μεγάλη ποιότητα που δε θυμίζει και τόσο Σουηδία. Επειδή προέρχεται κυρίως από παιδιά μεταναστών, που κάνουν τη διαφορά (όπως κι ο Ιμπραϊμοβιτς εδώ και πολλά χρόνια).

Ταυτόχρονα, ένα σημείο που αποτελεί μυστήριο, είναι η επιστροφή αρκετών Σουηδών στο Πρωτάθλημα της πατρίδας τους. Ειδικά η Γκέτενμποργκ αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες, επαναπατρίζουν έμπειρους παίκτες με σημαντική καριέρα. Αυτοί δεν αποκλείεται να κληθούν ξανά στην Εθνική (όπως έγινε με τον Λούστιγκ που έπαιξε με τη Γεωργία και πλέον αγωνίζεται στην ΑΪΚ).

Σε κάθε περίπτωση, είναι ο ορισμός της καλής ομάδας που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένα ποδοσφαιρικό σύνολο. Νιάτα, φιλοδοξία, εμπειρία, κλάση, φυσικά προσόντα, ποιότητα. Φανταστείτε πως δεν αναφέρονται καν στους πρωτοκλασάτους, παίκτες όπως ο Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Φόρσμπεργκ (Λειψία), ο Αουγκούστισον (Βέρντερ Βρέμης), ο Χελάντερ (Ρέιντζερς), ο Όλσον (Κράσνονταρ), ο Κλάεσον (Κράσνονταρ), ο Κραφτ (Νιούκαστλ), ο Έκνταλ (Σαμπντόρια), ο Σβάμπεργκ (Μπολόνια) κι ο Σέμα (Γουότφορντ)!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αθήνας - «126 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ»