ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Τι σημαίνει το «σχίσμα» των ομάδων, έρχονται «βαριές» καμπάνες

European Super League

European Super League: UEFA και FIFA δεν δείχνουν να αστειεύονται στο ενδεχόμενο της δημιουργίας της νέας κλειστής λίγκας, με τις ομάδες που συμμετέχουν να δείχνουν από την πλευρά τους πως δεν θα κάνουν βήμα πίσω.

Και εγένετο European Super League. Αυτή είναι η ονομασία της νέας κλειστής λίγκας που ανακοίνωσαν οι 12 ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης, βγαίνοντας ουσιαστικά σε ανοιχτή σύγκρουση με UEFA και FIFA, αλλάζοντας το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι πως απλά ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Οι ψίθυροι υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως ήταν η αφορμή που έψαχναν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Πρόεδρος της νέας λίγκας είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος φυσικά είναι στα ηνία της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ αντιπρόεδροι είναι ο Αντρέα Ανιέλι (Γιουβέντους) και Τζόελ Γκλέιζερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Το χρονικό

Το απόγευμα της Κυριακής η UEFA προχώρησε σε μια ανακοίνωση, θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις που έτρεχαν μέρες. Μια ανακοίνωση, τουλάχιστον επιθετική, ενώ θέση πήραν και οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον.

Η ανακοίνωση της UEFA:

«Η UEFA, η αγγλική ομοσπονδία, η Premier League, η ισπανική ομοσπονδία, η La Liga, η ιταλική ομοσπονδία και η Lega Serie A έμαθαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες πιθανόν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς -η UEFA και οι προαναφερθείσες ομοσπονδίες αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη της- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών ομάδων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Θα αναλογιστούμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για εμάς, σε κάθε επίπεδο, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητικές αξίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Όπως ανακοινώθηκε στο παρελθόν απ' τη FIFA και τις 6 συνομοσπονδίες της, οι επίμαχοι σύλλογοι θα τιμωρηθούν με απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και οι παίκτες τους ίσως δεν θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους στις άλλες χώρες, ειδικά συλλόγους στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτό το προσύμφωνο. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, φιλάθλους και πολιτικούς, να συνταχθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε τέτοια πρότζεκτ, εφόσον ανακοινωθούν. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών έχει διαρκέσει πολύ. Αρκετά».

Σημείωση: Η κίνηση των 12 «αποστατών» ήρθε μόλις 24 ώρες πριν η UEFA ανακοινώσει το δικό της φορμάτ για το Champions League, το οποίο θα μοιάζει αρκετά με κλειστή λίγκα. Λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της...

Η απάντηση των ομάδων με... μανιφέστο

Κάπου εκεί, έρχεται και η απάντηση των... αποστατών. Με ηγεσία την κορυφαία ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, την Ρεάλ Μαδρίτης, και δίπλα της τα ισχυρότερα κλαμπ της Ευρώπης, η European Super League πήρε σάρκα και οστά.

Η ανακοίνωση των 12 ομάδων:

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Το φορμάτ της διοργάνωσης - Σέντρα τον Αύγουστο

  • Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
  • Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
  • Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μάϊου.

Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, είπε: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».

Στηρίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή λίγκα, ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: «Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα».

Ο Τζόελ Γκλέιζερ, πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: «Φέρνοντας κοντά τους μεγαλύτερους συλλόγους και παίκτες του κόσμου για να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μια σεζόν, η Super League θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα διασφαλίσει μια διοργάνωση και εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης και θα αυξήσει την οικονομική στήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Οι κυρώσεις: Αποβάλλονται όλοι!

Τι θα συμβεί αν όντως διοργανωθεί η European Super League. FIFA και UEFA δεν το συζητάνε καν: Αποβάλλονται όλοι από τα εθνικά πρωταθλήματα ενώ οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν δεν θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχών στις εθνικές ομάδες.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως αν και εφόσον γίνει σέντρα στην European Super League, τότε αυτόματα οι κορυφαίοι παίκτες του πλανήτη δεν θα δώσουν το «παρών» στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ!

Τα επόμενα επεισόδια

Αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά. Σίγουρα θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των FIFA, UEFA και European Super League ώστε να μη φτάσει στα άκρα το θέμα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης της δημιουργίας της λίγκας, καθώς η απόφαση της σε βάθος χρόνου δεν συμφέρει κανέναν.

Πολύ απλά, ούτε η UEFA θέλει να χάσει τις ομάδες από το Champions League, προφανώς η FIFA θα δει το επίπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου (και τα κέρδη κατά συνέπεια) να πέφτει κατακόρυφα ενώ και οι ομάδες της European Super League θα δουν αρκετούς παίχτες τους να ζητάνε να φύγουν για άλλες ομάδες ώστε να παίζουν στις εθνικές ομάδες!

Φυσικά, μεγάλος φόβος της FIFA είναι πως αν όντως γίνει η European Superleague, αργά ή γρήγορα θα τεθεί αντιμέτωπη με αποσχιστικές τάσεις από ομάδες της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας, που θα θελήσουν να φτιάξουν δικές τους λίγκες.

Θα γίνει το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Θα φανεί τις επόμενες ημέρες...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη - Βιασμός 27χρονης: Τρεις ώρες μαρτύριο - Ο δράστης πίστευε ότι δεν θα τον καταγγείλει