ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European Super League: Πτώση που έκανε κρότο! - Υποτίμησαν το ποδόσφαιρο και το πλήρωσαν

European Super League

Europea Super League: Οι 12 «αποστάτες» υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και μετά το φιάσκο της ESL είναι αναγκασμένοι να βλέπουν άλλους να έχουν τον πρώτο λόγο.

Το ποδόσφαιρο έχει πάψει εδώ και αρκετό καιρό να είναι ρομαντικό, ωστόσο δεν παύει να διατηρεί κάποια συγκεκριμένα όρια, τα οποία οι ομάδες της European Super League προσπάθησαν να ξεπεράσουν και τελικά το πλήρωσαν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (21/4) οι αγγλικές ομάδες άνοιξαν την πόρτα και από αυτή πέρασαν στη συνέχεια η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μίλαν, η Ίντερ κι η Γιουβέντους. Κάπως έτσι η Ρεάλ Μαδρίτης του Φλορεντίνο Πέρεθ κι η Μπαρτσελόνα έμειναν μόνες κι έρημες σε μια... εγκαταλελειμμένη διοργάνωση.

Δώδεκα από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και τελικά το πλήρωσαν. Η αντίδραση του κόσμου ήταν σε πολλές περιπτώσεις σοκαριστική κι αυτό αποτέλεσε... βούτυρο στο ψωμί του κοινού μετώπου των UEFA, FIFA και κυβερνήσεων.

Το τηλέφωνο που τα «γκρέμισε» όλα

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι θα κάνει ο,τι περνάει από το χέρι του για να μην προχωρήσει το σχέδιο των 12 και με τον κόσμο στους δρόμους αυτό ήταν κάτι που έμοιαζε πολύ εύκολο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια επικοινωνία του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας με το Big-6 της Premier League αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την European Super League.

Αυτό αποκαλύπτουν η ισπανική εφημερίδα «As» κι η βρετανική «Telegraph», σημειώνοντας το νόημα του μηνύματος του Μπόρις Τζόνσον προς τους «Big-6» (βλ. Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Τσέλσι): «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε νόμιμα αυτή τη διοργάνωση, αλλά μπορούμε να εγκρίνουμε έναν πολύ σκληρό φόρο πολυτελείας και, κυρίως, χάρη στο Brexit, να περιπλέξουμε τις διαδικασίες για τις άδειες παραμονής για αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές» Οι ομάδες γνώριζαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορούσε να το κάνει, ότι η απειλή του ήταν πραγματική.

Μπόρις Τζόνσον
Οι ομάδες γνώριζαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορούσε να το κάνει, ότι η απειλή του ήταν πραγματική.AP Images

Πήγαν για «αυτογκόλ» 4,3 δισεκατομμυρίων

Οι 12 «αποστάτες» πίστευαν ότι με τη δημιουργία μιας «κλειστής» λίγκας θα μεγάλωναν τα κέρδη τους, ωστόσο σχετική έρευνα δείχνει ότι πήγαιναν για μεγάλο «αυτογκόλ». Από 2,5 έως 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα έχαναν από την εμπορική αξία τους! Η ανάλυσή της Brand Finance δείχνει ότι η κίνηση δημιουργίας της Super League θα προκαλούσε οικονομική ζημιά όχι μόνο στους «12», αλλά και στους άλλους συλλόγους στα πρωταθλήματα τους, οι οποίοι ενδέχεται να έχαναν έως και το 25% της αξίας τους.

Η παραδοχή της ήττας κι η συγγνώμη στον κόσμο

Ο Αντρέα Ανιέλι κατείχε θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αλλά αποφάσισε να της γυρίσει την πλάτη και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία της ESL. Τα πράγματα φυσικά δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε ο πρόεδρος της Γιουβέντους κι οι υπόλοιποι 11 σύλλογοι κι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε με πολλά όνειρα εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Ο Ανιέλι σε δηλώσεις του ουσιαστικά παραδέχθηκε την αποτυχία του εγχειρήματος, υπογραμμίζοντας ότι: «Για να είμαστε ειλικρινείς χωρίς τις αγγλικές ομάδες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» και συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος για την ομορφιά του πρότζεκτ, όμως ομολογουμένως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξε επικοινωνία και με άλλες ομάδες για να λάβουν μέρος, ανέφερε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω το ποιες ομάδες ήρθαν σε επαφή μαζί μας σε 24 ώρες, ρωτώντας μας αν θα μπορούσαν να γίνουν μέλη. Μπορεί να είπαν ψέμματα, αλλά εγώ επικοινώνησα με αρκετά κλαμπ».

Τέλος, αναφέρθηκε στην καθοριστική παρουσία του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να μην προχωρήσει το πρότζεκτ, λέγοντας ότι: «Έκανα κάποιες εικασίες πως αν αυτές οι έξι αγγλικές ομάδες αποχωρούσαν και απειλούσαν την ESL, θα θεωρούνταν ως μια επίθεση στο Brexit και στο πολιτικό σχέδιο τους».

Την ίδια ώρα, «συγγνώμη» από τους φιλάθλους των ομάδων τους για το εγχείρημα της European Super League, ζήτησαν ο εκ των ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζόελ Γκλέιζερ κι ο πρόεδρος της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι.

Όλοι θέλουν τον πρώτο λόγο

Με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν να μοιράζει «συγχωροχάρτια», οι σύλλογοι θα επιστρέψουν και θα συνεχίσουν να βγάζουν εκατομμύρια, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι πλέον δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο. Και στον κόσμο των «μεγάλων», όλοι θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο. Πλέον, αυτός έχει περάσει σε ανθρώπους που στήριξαν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, όπως είναι η Μπάγερν Μονάχου κι η Παρί Σεν Ζερμέν.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρόεδρος της γαλλικής ομάδας, Νασέρ Αλ Καλαϊφί ανέλαβε πρόεδρος της ECA (σ.σ. Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων), θέση που κατείχε ο Αντρέα Ανιέλι, ενώ ο CEO της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε πήρε υψηλόβαθμο ρόλο στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις