ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποιος θυμάται αυτήν την αήττητη ομαδάρα;

Ποιος θυμάται αυτήν την αήττητη ομαδάρα;

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι εδώ και για τα πιο δυνατά Euro προγνωστικά μπαίνετε κάθε μέρα εδώ! Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα κατορθώματα των συλλόγων. 

Το αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ λοιπόν, που έγραψε μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου προφανώς θα το θυμούνται όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου.

Σίγουρα θα γνωρίζουν ότι έχει συμβεί, ακόμη και αν δεν έχουν ισχυρές μνήμες από εκείνη τη χρονιά. Είναι ένα μοναδικό επίτευγμα για τους κανονιέρηδες, που ακόμη και σήμερα δεν έχει καταρριφθεί. Αήττητο πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ! Τ

Μόνο η Άρσεναλ το έχει καταφέρει. Η συγκεκριμένη ομάδα έμεινε στην ιστορία ως «The Invincibles», δηλαδή οι Αήττητοι. Ήταν εκείνη τη χρονιά που όλα τα αθλητικά θαύματα συνέβησαν μαζί. Το 2004. Λίγους μήνες μετά από αυτό το αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ, η εθνική μας κατέκτησε το Euro στην Πορτογαλία. Ας μείνουμε όμως στους κανονιέρηδες και στο θαύμα του Βενγκέρ.

Μία ομάδα γεμάτη αστέρια

Από που να ξεκινήσουμε; Από τον Τιερί Ανρί, από τον Πιρές, τον αρχηγό Βιεϊρά, τον Σίμαν, τον Μπέργκαμπ, τον Λιούνγκμπεργκ και πολλούς άλλους. Ήταν τα παιδιά του Αρσέν Βενγκέρ τα οποία υπό την καθοδήγηση του Αλσατού έγιναν παίκτες παγκόσμιου επιπέδου, έφεραν τίτλους, χρήματα και «έχτισαν» ένα γήπεδο για την ομάδα τους, το στολίδι του «Έμιρεϊτς». Αυτά όμως είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ακόμη και οι νεότεροι που δεν τα έζησαν θα έχουν ακούσει την ιστορία των... Αήττητων από το Βόρειο Λονδίνο.

Οι «αόρατοι» αήττητοι

Είστε σίγουροι ότι θυμάστε όλη εκείνη την ομάδα; Ή μάλλον για να το διατυπώσουμε καλύτερα... Είστε βέβαιοι ότι ακόμη κι αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο και διαβάσετε το ρόστερ εκείνο, θα γνωρίζετε όλους τους παίκτες; Μην βιαστείτε να απαντήσετε ναι, διότι ακόμη και οι πιο πιστοί φίλοι της Άρσεναλ ίσως να μην ξέρουν καν κάποιους. Ή μάλλον να τους γνώρισαν τόσο λίγο, ώστε να μην έχουν καταγραφεί καν στον σκληρό δίσκο της μνήμης τους. Αναφερόμαστε στους Ράιαν Σμιθ, Ίνγκι Σκούλασον και Μίχαλ Παπαδόπουλο!

Το ντεμπούτο του Σμιθ

Ο πρώτος ήταν ένας παίκτης που από παιδί υποστήριζε την Άρσεναλ. Τον Οκτώβριο του 2003 σε ένα ματς κόντρα στη Ρόδεραμ έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, αφού φόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας ως παίκτης της πρώτης ομάδας. Ήταν μάλιστα το ίδιο παιχνίδι στο οποίο έκανε ντεμπούτο, ο 16χρονός τότε, Σεσκ Φάμπρεγκας. Ο Βενγκέρ δεν είχε και το πιο βαθύ ρόστερ που θα επιθυμούσε, έτσι σε ματς Κυπέλλου και Λιγκ Καπ προφύλασσε τα μεγάλα του αστέρια. Ο Σμιθ έπαιξε επίσης κόντρα σε Γουλβς και Μίντλεσμπρο. Είχε πει μάλιστα ότι είναι μαγικό να παίζεις δίπλα στον Πιρές, ενώ τον εντυπωσίαζε η αποτελεσματικότητα του Λιούνγκμπεργκ. Επίσης αποθέωνε τον Ανρί και τον Μπέργκαμπ, ενώ είχε πει ότι η επιτυχία αυτής της ομάδας, ήταν ότι οι παίκτες αρνούνταν να χάσουν. Και τελικά δεν έχασαν. Στο σήμερα, ο Σκούλασον έχει επιστρέψει στη Φιλκίρ από το 2018, αφού μετά την Άρσεναλ πέρασε από έξι ομάδες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μετά την Άρσεναλ πέρασε από πέντε ομάδες στο Νησί, δύο στις ΗΠΑ, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του με 12 ματς στα δικά μας λημέρια και πιο συγκεκριμένα στην Ξάνθη.

Το ταξίδι από το Ρέικιαβικ στο Λονδίνο

Από το μικρή Φιλκίρ, ένα κλαμπ στην ανατολική πλευρά του Ρέικιαβικ, ο Σκούλασον βρέθηκε στο Λονδίνο το 2001. Έπαιξε μόλις μία φορά την αήττητη σεζόν 2003-2004 κι αυτή ήταν κόντρα στη Γουλβς για το Λιγκ Καπ. Ο Ισλανδός τόνισε για εκείνη την ομάδα ότι το μυστικό της επιτυχίας της δεν ήταν άλλο από την ισορροπία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ομάδα είχε και παίκτες με άριστη τεχνική κατάρτιση για να παίξει το ποδόσφαιρο που βλέπαμε στο γήπεδο, αλλά και «σκληρούς» παίκτες σαν τον Κάμπελ και τον Βιεϊρά με ηγετικά προσόντα. Αυτή η ισορροπία κατά τον Ισλανδό ήταν το κλειδί της μεγάλης πορείας.

Ο «δικός» μας Παπαδόπουλος

Τσέχος με ελληνικές ρίζες ο τρίτος της... παρέας. Κι αυτός έπαιξε σε εκείνο το ματς του Λιγκ Καπ με τη Γουλβς. Ήταν όμως αρκετό για να δηλώσει ότι ήταν κι αυτός μέλος εκείνης της ομάδας και νιώθει πολύ υπερήφανος γι' αυτό. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ένας σοβαρός τραυματισμός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο «Χάιμπουρι» δεν τον άφησε να δείξει ποτέ την πραγματική του αξία.

Μετά την Άρσεναλ δοκίμασε σε υψηλό επίπεδο στην Μπουντεσλίγκα με τη Λεβερκούζεν. Μετά από 19 συμμετοχές αποχώρησε και ακολούθησαν εννέα ομάδες μικρότερου επιπέδους, πάντα ομάδες σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Αυτή τη στιγμή παίζει ακόμη ποδόσφαιρο έχοντας επιστρέψει στην πατρίδα του με τη φανέλα της Καρβίνα.

Σμιθ, Σκούλασον και Παπαδόπουλος δικαιούνται να λένε ότι έζησαν το θαύμα του αήττητου πρωταθλήματος, ότι... Ήταν και αυτοί εκεί!