ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το νέο «αστέρι» της Μπενφίκα που... φλερτάρουν οι «κόκκινοι διάβολοι»

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το νέο «αστέρι» της Μπενφίκα που... φλερτάρουν οι «κόκκινοι διάβολοι»

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τα... λαγωνικά της αγγλικής ομάδας και το «φυτώριο» των «Αετών» έχουν κοινή συνισταμένη το όνομα του Ζοάο Νέβες

Η αποτελεί μία τεράστια δεξαμενή «παραγωγής ποδοσφαιριστών», καθώς τα τελευταία χρόνια «τροφοδοτεί» με ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου την ποδοσφαιρική Ευρώπη και τους κορυφαίους συλλόγους της «γηραιάς ηπείρου».

Οπως συνέβη με τον Ρούμπεν Ντίας το 2018, τον Ζοάο Φέλιξ το 2019, τον Φλορεντίνο Λουϊς το 2020, τον Ντάρβιν Νούνιες το 2021, τον Γκονσάλο Ράμος το 2022 και τον Αντόνιο Σίλβα το 2023, κάθε χρόνο η Μπενφίκα «παράγει» τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή κορυφαίου επιπέδου.

Το τελευταίο «προϊόν» του πορτογαλικού συλλόγου... ακούει στο ονοματεπώνυμο Ζοάο Νέβες, ο οποίος αγωνίζεται στον χώρο της μεσαίας γραμμής και θεωρείται η «αποκάλυψη» της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ενώ για την απόκτηση του έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο 19χρονος Πορτογάλος, εντάχθηκε στην ομάδα της Λισαβόνας σε ηλικία 12 ετών, προερχόμενος από την Ταβίρα και εξελίχθηκε αργά αλλά σταθερά, σε ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα του πλανήτη. Ο νεαρός αμυντικός μέσος, είναι μέλος μιας επιτυχημένης ποδοσφαιρικής γενιάς, από την περίοδο 2021/2022. Δεν είχε μόνιμη θέση βασικού, δεδομένης της παρουσίας των Σάμουελ Σοάρες, Αντόνιο Σίλβα και Τόμας Αραούχο, οι οποίοι αγωνίζονται ακόμη στην Μπενφίκα, αλλά και των Τσερ Ντούρ (σ.σ. πήγε στην Παρί ΣΖ) και Ντιέγκο Μορέϊρα (σ.σ. δανεικός στην Τσέλσι).

Ωστόσο, ο Νέβες κατάφερε να βρει μια θέση στην 11άδα των «αετών της Λισσαβώνας», αλλά αποβλήθηκε στο ματς με την Μίντιλαντ για τους «16» του Youth League και έχασε το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Όμως πανηγύρισε μαζί με τους συμπαίκτες του την κατάκτηση του τροπαίου μετά την εμφατική νίκη με 6-0 επί της Σάλτσμπουργκ στον τελικό.

Την επόμενη σεζόν, ο Νέβες άρχισε να ξεχωρίζει στους αγώνες της Β` ομάδας στην Β` κατηγορία. Παίζοντας 11 αγώνες και δείχνοντας ενδιαφέροντα πράγματα, έπαιξε στην πρώτη ομάδα στις 30 Δεκεμβρίου 2022 κόντρα στην Μπράγκα (σ.σ. ήττα με 3-0). Παίζοντας λίγα λεπτά προς το τέλος του αγώνα, ο νεαρός περίμενε μέχρι τις 23 Απριλίου και τον αγώνα με την Εστορίλ (σ.σ. νίκη 1-0) για να βρεθεί στην αρχική 11άδα της Μπενφίκα. Ακολούθησαν πέντε διαδοχικές συμμετοχές ως βασικός μέχρι το τέλος του περυσινού πρωταθλήματος, με τον προπονητή του, Ρότζερ Σμιντ να δηλώνει: «Εάν υπήρχε ρίσκο, δεν θα το επέλεγα. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης και έχει παίξει πολλά λεπτά για την ομάδα, όντας πάντα καλός. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός χαράς, αυτοπεποίθησης και ποιότητας. Νομίζω ότι ήταν καιρός να του δώσω την ευκαιρία να παίξει από την αρχή. Όλοι είδαν ότι ανταποκρίθηκε στο ύψος των περιστάσεων κι έπαιξε σε αυτό το επίπεδο και σε αυτήν την καθοριστική στιγμή της σεζόν. Δεν είχα καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την αφοσίωση του».

Ο Νέβες στέφθηκε πρωταθλητής με τον σύλλογο της Λισαβώνας την περασμένη σεζόν, ενώ εφέτος καθιερώθηκε ως βασικός με 12 συμμετοχές κι ένα γκολ. «Δεν χρειάζεται να τον περιγράψω, νομίζω ότι όλοι μπορούν να δουν πόσο χαρούμενος είναι όταν παίζει ποδόσφαιρο, εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Είναι 1,5 χρόνο στην πρώτη ομάδα, αλλά σχεδόν καθημερινά βελτιώνεται. Κάνει τα πράγματα όλο και καλύτερα, αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες και έχει όλα όσα χρειάζεται. Δεν είναι ο... υψηλότερος παίκτης στον κόσμο, αλλά όπως είδατε, έχει κερδίσει και πολλές εναέριες μονομαχίες. Είναι πολύ έξυπνος και πολύ καλός με την μπάλα, πειθαρχημένος και με κίνητρο. Είναι πολύ ολοκληρωμένος», σχολίασε ο προπονητής του για τον... εφετινό Νέβες, ο οποίος ψηφίσθηκε παίκτης του μήνα για τον Σεπτέμβριο στην πορτογαλική Λίγκα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας, τι φανταστική ατμόσφαιρα! Με αυτούς, το ματς ήταν πιο εύκολο, είναι αλήθεια. Ήταν ένα πολύ καλό ματς, από δύο ποιοτικές ομάδες. Είναι πάντα καλό να παίζεις σε ντέρμπι κι έχω ήδη πει ότι με την υποστήριξη των φιλάθλων όλα γίνονται πιο εύκολα. Είμαι εδώ για να κάνω την δουλειά μου και θα συνεχίσω να το κάνω. Για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, πρέπει να κερδίζουμε κάθε ματς μέχρι τότε. Σήμερα δεν αποτελεί εξαίρεση και θα προσπαθήσουμε να κερδίζουμε κάθε αγώνα», τόνισε ο νεαρός άσος μιλώντας στο «Benfica TV».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ