ΣΠΟΡ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Δύο χώρες στα… μαχαίρια – Στους δρόμους οι Σέρβοι, υπέρ της κυβέρνησης οι Αυστραλοί

Νόβακ Τζόκοβιτς
AP Images

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τεταμένες είναι οι σχέσεις της Σερβίας με την Αυστραλία, με τους κατοίκους των δύο χωρών να βλέπουν το θέμα ως δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Στα… μαχαίρια βρίσκονται οι δύο χώρες από τη μέρα που ο Τζόκοβιτς δέχθηκε «μπλόκο» στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης.

Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη από τη στιγμή που το φως της δημοσιότητας είδε έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο «Νόλε» δεν έκανε τίποτα παράτυπο!

Σερβία και Αυστραλία ακροβατούν στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου, την ώρα που οι κάτοικοι της πρώτης βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του συμπατριώτη τους, ενώ ο κόσμος της δεύτερης στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τα όσα πέρασε τους προηγούμενους μήνες.

«Η καρδιά του φιλελεύθερου κόσμου»

Ο πατέρας του Σέρβου τενίστα, Σερτζάν Τζόκοβιτς, προκάλεσε αίσθηση για ακόμη μια φορά με τις δηλώσεις του, παρομοιάζοντας τον γιο του με τον Ιησού Χριστό. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. Ο Ιησούς είχε επίσης ένα φοβερό πρόβλημα, του έκαναν τα πάντα, αλλά είναι ζωντανός μαζί μας. Το ίδιο και ο Νόβακ μας, δεν μπορούν να τον γονατίσω, είναι η καρδιά της Σερβίας, ο ήλιος μας, η καρδιά του φιλελεύθερου κόσμου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μήνυμα στήριξης στον Τζόκοβιτς έστειλε κι ο Νίκολα Μίροτιτς της Μπαρτσελόνα. Οι δυο τους συνδέονται από δεσμούς φιλίας κι ως εκ τούτου ο Μαυροβούνιος ψηλός δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στο πλευρό του «Νόλε» αυτή τη δύσκολη στιγμή. «Στις ημέρες που ο ουρανός κατεβαίνει στη γη κι η γη ανεβαίνει στον ουρανό, θέλω να είσαι επίμονος σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι είσαι. Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την αυγή και το πιο δύσκολο πριν από την αυγή της ελευθερίας. Σου εύχομαι υγεία, πνευματική γαλήνη και ευτυχία σε σένα και την οικογένειά σου», έγραψε στα social media.

«Περάσαμε πολλά…»

Οι Αυστραλοί από την πλευρά τους, έχοντας περάσει όλο αυτό το διάστημα «σκληρή» καραντίνα, είναι υπέρ των κινήσεων της κυβέρνησης. Όπως ανάφερε στην ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης: «Οι περισσότεροι είναι υπέρ αυτού που κάνει η κυβέρνησή μας στον Σέρβο τενίστα. Περάσαμε πάρα πολλά σε αυτή τη χώρα με τον κορωνοϊό και το ποσοστό των εμβολιασμένων εδώ φτάνει το 92%. Γι’ αυτό ο κόσμος δεν έχει ανοχή σε κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι: «Τα όσα ακούγονται περί του γεγονότος ότι ο Τζόκοβιτς είναι ξένος, δηλαδή Σέρβος, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η Αυστραλία είναι πολυπολιτισμική χώρα». Ο «Νόλε», άλλωστε, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα, καθώς έχει κατακτήσει αρκετές φορές το Australian Open, ωστόσο τα αυστηρά μέτρα των προηγούμενων μηνών φαίνεται ότι «θόλωσαν» τη σκέψη τους.

Δεν εγκαταλείπει τη μάχη, κανονικά ως ανεμβολίαστος στο Roland Garros

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open. Ο ίδιος, πάντως, δεν εγκαταλείπει τη μάχη κι έχει βάλει τους δικηγόρους του να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες. Η πλευρά του Σέρβου έχει ξεκινήσει δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, ώστε να ανατραπεί η απόφαση για ακύρωση της βίζας του.

Το σίγουρο είναι ότι ο «Νόλε» θα είναι «παρών» στο Roland Garros, κάτι που ουσιαστικά ξεκαθάρισε η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξάν Μαρασινονού. «Δεν θα ακολουθήσει τους ίδιους περιορισμούς με εκείνους που θα είναι εμβολιασμένοι, ωστόσο θα μπορεί να συμμετάσχει στο τουρνουά επειδή τα πρωτόκολλά μας, η "φούσκα" που δημιουργούμε, του το επιτρέπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Roland Garros θα διεξαχθεί το διάστημα 16 Μαΐου με 5 Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.