ΣΠΟΡ

41ο Σπάρταθλον: Νικητής ο Ζησιμόπουλος - Έγραψε ιστορία με μυθικό ρεκόρ

41ο Σπάρταθλον: Νικητής ο Ζησιμόπουλος - Έγραψε ιστορία με μυθικό ρεκόρ

Την τρίτη συνεχή νίκη του στο Σπάρταθλον πέτυχε ο Φώτης Ζησιμόπουλος, ο οποίος κατέρριψε ένα ρεκόρ που κρατούσε 29 χρόνια!

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος είναι ο νικητής του 41ου Σπάρταθλον και με χρόνο 19 ώρες 55 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα σημείωσε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το ιστορικό ρεκόρ κατείχε ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος από το 1984, με χρόνο 20:25:00.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι χρόνοι περασμάτων του Αγρινιώτη δρομέα ήταν εξαιρετικοί. Σε όλα τα χωριά που διέσχισε, οι κάτοικοι τον ανέμεναν προκειμένου να ενθαρρύνουν την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 07:00πμ του Σαββάτου (30/9) από την Διονυσίου Αεροπαγίτου με φόντο την Ακρόπολη, όπου πήραν εκκίνηση 380 δρομείς από 50 χώρες του κόσμου. Από νωρίς προβάδισμα πήρε ο Βραζιλιάνος Τζαντόσα, ο οποίος κατάφερε να αποσπαστεί από το κυρίως γκρουπ.

Μετά την κάλυψη απόστασης ίση με αυτή του Μαραθωνίου, ο Ζησιμόπουλος ανέβασε ρυθμό καταφέρνοντας να καλύψει τη διαφορά από τον προπορευόμενο αθλητή και να περάσει εκείνος πρώτος.

Ο Ζησιμόπουλος έφτασε στα μισά του αγώνα σε χρόνο 9 ώρες και 15 λεπτά, και πέρασε τα 145χλμ σε 11ώρες και 20 λεπτά, καταρρίπτοντας έτσι το ατομικό του ρεκόρ στο Σπάρταθλον κατά μία ώρα, με συνέπεια την αύξηση της διαφοράς από τον Νορβηγό Χόλβικ.

Στην πόλη της Σπάρτης η δημοτική αρχή είχε προετοιμαστεί καταλλήλως και ανέμενε τον Φώτη Ζησιμόπουλο στο άγαλμα του βασιλιά των Σπαρτιατών Λεωνίδα, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα και τον πρόεδρο του Σπάρταθλον, Κωστή Παπαδημητρίου.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα (και) του δήμου Σπάρτης, ο οποίος τιμά τους 3 πρώτους νικητές στις κατηγορίες Ανδρών - Γυναικών, με μια ιδιαίτερη τελετή η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή το βράδυ (21:00) και καλεσμένοι είναι, εκτός από αθλητές, όλοι οι πολίτες της λακωνικής πρωτεύουσας.

Δεύτερος τερμάτισε ο Νορβηγός Σίμεν Χόλβικ με διαφορά 2 ωρών και 17 λεπτών από τον Ζησιμόπουλο, ενώ τρίτη ήταν η Αμερικανίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ζακλίν Καμίλ Χέρον, με 2 ώρες και 35 λεπτά διαφορά από τον πρώτο. Οι τερματισμοί συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, όταν και συμπληρώνεται το χρονικό όριο των 36 ωρών.

To Σπάρταθλον τελεί υπό την αιγίδα των δήμων Σπάρτης και Αθηναίων, και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, έχει δε την εποπτεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων I.A.U.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ