Κώστας Χουβαρδάς
Το «Επτά» του Κώστα Χουβαρδά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πηγή: Χάρης Γκίκας/Newsbomb.gr
ΣΠΟΡ

Κώστας Χουβαρδάς: 7 Μαραθώνιοι σε 7 εβδομάδες, κάτω από 3 ώρες - Ο αγώνας ως την «Ιθάκη» του

Ο Κώστας Χουβαρδάς έτρεξε επτά Μαραθώνιους, σε επτά εβδομάδες, κάτω από τρεις ώρες και κατάφερε να κερδίσει μια θέση στα Ρεκόρ Γκίνες! Ο δρομέας περιγράφει στο Newsbomb.gr κάθε έναν από τους επτά προορισμούς του, τα συναισθήματα, τις δυσκολίες αλλά και το αίσιο τέλος, στην Ιθάκη του, το κατάμεστο Καλλιμάρμαρο!

Ο Κώστας Χουβαρδάς φέτος θα συμπληρώσει 20 χρόνια συμμετοχής στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Με λίγα λόγια θα τερματίσει τους μισούς Μαραθωνίους που πραγματοποιούνται εδώ και 40 χρόνια στην πρωτεύουσα.

Για τον Κώστα ο Μαραθώνιος είναι ένα πάρτι επειδή κάθε χρόνο στην εκκίνηση συναντάει γνώριμα πρόσωπα, φίλους που όλοι έχουν έναν στόχο, να τερματίσουν στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο Κώστας Χουβαρδάς εδώ και 20 χρόνια δίνει το «παρών» στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Ελλάδας ωστόσο οι περισσότεροι που είμαστε «έξω από τον χορό» των δρομέων, τον γνωρίσαμε ως τον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο που έτρεξε επτά μαραθώνιους, σε επτά εβδομάδες και κάτω από τρεις ώρες, διεκδικώντας μια θέση στα Ρεκόρ Γκίνες την οποία και κατέκτησε. Την επιτυχία αυτή και την προσπάθεια την κατέγραψε βήμα-βήμα και πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το δικό του βιβλίο με τίτλο «Επτά».

Ο Κώστας Χουβαρδάς μιλάει για το βιβλίο του, για τις επτά στάσεις του μέχρι να πετύχει τον στόχο του, για τα συναισθήματα που είχε σε κάθε προορισμό αλλά και για το μεγάλο πάρτι, όπως περιγράφει, στην Αθήνα.

Άραγε θα το έκανε ξανά στο μέλλον και πόσο εύκολο ήταν για εκείνον να αφήνει πίσω οικογένεια, δουλειά για να πετύχει προσωπικούς του στόχους; Ο μεγάλος Μαραθωνοδρόμος αποκαλύπτει όλα αυτά σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Newsbomb.gr.

Οι επτά προορισμοί του Κώστα Χουβαρδά: Από την αρχή του τέλους στην Κολωνία στην «Ιθάκη» του το Καλλιμάρμαρο

Για τον Κώστα η Κολωνία ήταν «Η αρχή του τέλους», καθώς αποτελούσε το ξεκίνημα για εκείνον, το οποίο έπρεπε να έχει και ένα τέλος.

Στο Μόναχο η φράση που τον χαρακτήριζε ήταν «Veni, Vidi, Vici», δηλαδή ότι ήρθε, είδε και κέρδισε, όπως είχε πει και ο Ιούλιος Καίσαρας. Αυτή ήταν η σκέψη που του πέρασε από το μυαλό καθώς έκανε την καλύτερη επίδοση. Το Μόναχο αποτέλεσε ώθηση για τη συνέχεια αφού όταν ξεκινούσε οι πιθανότητες ήταν εναντίον του, όμως πρόκειται για ένα ψυχολογικό παιχνίδι με στόχο να πάει στον επόμενο στόχο του.

Στο Άμστερνταμ είδε «μια τρύπα στο νερό». Για εκείνον ήταν ένας αδιάφορος προορισμός αλλά δεν είχε άλλη επιλογή εκείνη την ημερομηνία και έτσι πήγε στην Ολλανδία καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Πήγε, έτρεξε και έφυγε χωρίς να πάρει κάτι από την πόλη.

Το επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου του αναφερόταν στην Ιταλία και στον «θάνατο στη Βενετία». Ο θάνατος για τον Κώστα δεν προσδιόριζε κάποια δυσκολία για εκείνον αλλά χαρακτήριζε τον Μαραθώνιο, ο οποίος ήταν από τους πιο δύσκολους στον κόσμο καθώς η διαδρομή πλημμυρίζει στα τελευταία χιλιόμετρα. Έτσι θέλησε να το συνδυάσει με την ομώνυμη ταινία και το βιβλίο «Θάνατος στη Βενετία» για να αναδείξει τα εμπόδια του Μαραθωνίου.

kostas-houvardas-5.jpg
«Εάν ελαχιστοποιήσεις τον χαμένο χρόνο στη ζωή σου μπορείς να πετύχεις τα πάντα»Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Στην Φρανκφούρτη πέρασε «δια πυρός και σιδήρου». Την έκφραση αυτή την εμπνεύστηκε από τον Νίκο Καζαντζάκη. Εκεί δυσκολεύτηκε πολύ. Του ήρθε η σκέψη να τα παρατήσει πολλές φορές έκανε όμως μικρές νίκες μέσα στον αγώνα και έτσι με το παιχνίδι του μυαλού έκανε κάτω από δύο ώρες και πήγε στον επόμενο προορισμό του.

Προτελευταίος σταθμός η Κωνσταντινούπολη και το «50/50». Κάθε εβδομάδα κέρδιζε και από λίγο και έτσι αν όλα πήγαιναν καλά στην Κωνσταντινούπολη θα είχε καταφέρει, όπως λέει το 50% της προσπάθειάς του.

Και έρχεται η Αθήνα, «το πάρτι»! Για εκείνον ο 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα μεγάλο πάρτι αφού από τα 20.000 άτομα γνωρίζει τους 5.000, οι οποίοι είναι οι παλιοί στη διαδρομή και έτσι δεν πρόκειται απλά για έναν αγώνα αλλά για μια ευκαιρία συνάντησης με αίσιο τέλος μέσα στο Καλλιμάρμαρο.

Για τον Κώστας Χουβαρδά η Ιθάκη ήταν ο στόχος του, όμως, όπως είπε, δεν θα είναι πάντα αυτό. Η Ιθάκη για τον καθένα είναι ο τόπος που θέλει να φτάσει, ο άνθρωπος, ό, τι θέτει ο άνθρωπος ως στόχο στη ζωή του.

Η αφιέρωση του Κώστα Χουβαρδά στη δημοσιογράφο Κρασανάκη Μαριάννα - «Στη Μαριάννα, το περσινό μου γούρι μιας και κάναμε μαζί την πρώτη συνέντευξη μετά το 7/7»

Ρωτήσαμε λοιπόν τον μεγάλο Μαραθωνοδρόμο αν θα έκανε ξανά μια τέτοια δύσκολη προσπάθεια. Αν και έχει δεχθεί πρόταση και το σκεφτόταν σοβαρά, αρχίζει και αλλάζει γνώμη χωρίς ακόμα να έχει αποφασίσει. Για τον Κώστα Χουβαρδά είναι καλό να κάνεις ένα πράγμα και να γίνεται, χωρίς να επαναλαμβάνεται γιατί αλλιώς θα είναι ματαιόδοξο.

Ο Κώστας Χουβαρδάς έχει πολλά να δώσει και εμείς του ευχόμαστε «Καλό Τερματισμό!» την Κυριακή στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και καλούς δρόμους σε κάθε νέα διαδρομή που προσθέτει στο καλεντάρι του!


Διαβάστε επίσης

40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Ποιοι δρόμοι κλείνουν σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή

Βασιλική Κωνσταντινοπούλου: «Ο αγώνας με τον καρκίνο ήταν σαν τον πρώτο μου Μαραθώνιο»

Παναγιώτης Καραΐσκος: Ο Μαραθώνιος από την εξάρτηση των ναρκωτικών στη θέληση για ζωή

Στέλιος Πρασσάς: Μαραθωνοδρόμος ετών 92

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ