Έφοδοι του ΣΔΟΕ σε σπίτια και επιχειρήσεις για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Μουντιάλ

Έφοδοι του ΣΔΟΕ σε σπίτια και επιχειρήσεις για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Μουντιάλ

Ανακοίνωση με την οποία δίνει λεπτομέρειες για την υπόθεση του σκανδάλου της ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τεσσάρων διοργανώσεων Μουντιάλ, από τη FIFA, εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, την οποία υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας της υπηρεσίας Σταύρος Θωμαδάκης και αφορά στην υπόθεση του σκανδάλου της ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Μουντιάλ του 2018, του 2022, του 2026 και του 2030, από τη FIFA, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν έφοδοι των δικαστικών και αστυνομικών αρχών στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτών, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα, έγγραφα τα οποία και θα ερευνηθούν. Οι Ελβετοί έχουν ζητήσει συνεργασία με τις αρχές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την 12/10/2017 υπάλληλοι της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε, στο πλαίσιο συνεργασίας τόσο με τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Δικαστικές Αρχές όσο και με συναρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές επιβολής του νόμου, συμμετείχαν σε κοινή Ευρωπαϊκή επιχείρηση ερευνών οικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων που έλαβε χώρα ταυτόχρονα στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Οι διενεργηθείσες έρευνες αφορούσαν σε υπόθεση ποινικής έρευνας που διεξάγει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας κατά πρώην γενικού γραμματέα της FIFA και κατά εκτελεστικού Διευθυντή αλλοδαπής εταιρίας σε σχέση με την ανάθεση δικαιωμάτων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε).

Για τον σκοπό αυτό, όσον αφορά την Ελλάδα, συνεργάστηκαν το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας, η EUROJUST με τον συντονισμό του υπηρετούντος σε αυτήν Έλληνα Εισαγγελικού Λειτουργού, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών – Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, Ειδικός Ανακριτής Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής και Αιγαίου.

Κατά τις διενεργηθείσες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με την συμμετοχή βοηθού Εισαγγελέα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας και παρουσία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα που θα ερευνηθούν και αξιοποιηθούν στα πλαίσια της διεξαγομένης έρευνας».