ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μουντιάλ στη Ρωσία και η φάση είναι... Βig in Japan

Μουντιάλ στη Ρωσία και η φάση είναι... Βig in Japan

To ποδόσφαιρο είναι σχετικά… καινούργιο για την ιαπωνική κουλτούρα, καθώς ψηλά στις προτιμήσεις των Ιαπώνων είναι τα παραδοσιακά αθλήματα, όπως το σούμο και οι πολεμικές τέχνες (τζούντο, καράτε και οι πάμπολλες παραλλαγές τους) αλλά και το baseball.

Του Γιάννη Σκουφή

H αρχή, προκειμένου να ποδόσφαιρο να αρχίσει να ανεβαίνει σε δημοτικότητα, ήταν η ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας το 1992. Πριν από μόλις 26 χρόνια, ενώ από εκεί και πέρα μπήκε στο παιχνίδι το J-Craftmanship. Η σοβαρότητα, η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια και η λογική της απόλυτης ποιότητας, που γνωρίζουμε από άλλους τομείς δραστηριοποίησης των Ιαπώνων.

Κυρίως δε από την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου τα μοντέλα Made in Japan θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα και από τα πλέον ποιοτικά που μπορεί να αποκτήσεις κάποιος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχουν εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς στον κόσμο που ορκίζονται στην ιαπωνική ποιότητα, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Κορυφαία εταιρεία στο συγκεκριμένο τομέα η Mitsubishi Motors, τα μοντέλα της οποίας διακρίνονται τόσο για την ποιότητα της κατασκευής τους, την προσοχή στην επιλογή των υλικών τους και τη μηχανολογική τους αρτιότητα, η οποία με την πάροδο των χρόνων και φυσικά τη συσσώρευση εμπειρίας έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τελευταίο, το πιο πρόσφατο μοντέλο της εταιρείας, το Eclipse Cross, που είναι ό,τι πιο μοντέρνο, προσεγμένο και φροντισμένο -μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια- υπάρχει στην γκάμα της κορυφαίας ιαπωνικής εταιρείας.

m1 copy

Με τη λογική των ιαπωνικών κατασκευαστών γενικά -και της Mitsubishi Motors ειδικά, οι Ιάπωνες κινήθηκαν και στο ποδόσφαιρο. Μόλις έξι χρόνια μετά την ίδρυση της ομοσπονδίας τους, το 1998, μετείχαν σε Μundial, ενώ από τότε δίνουν ανελλιπώς το «παρών» στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Κάθε φορά εμφανίζονται και καλύτεροι, όπως διαπιστώσαμε και πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία, όταν αντιμετώπισαν και την Εθνική μας, ενώ φέτος στη Ρωσία όχι μόνο δείχνουν ιδιαίτερα ώριμοι, αλλά πλέον το παιχνίδι τους πέρα από την ταχύτητα και τη σοβαρότητα χαρακτηρίζεται και από τη φαντασία και τη φινέτσα.

Απόλυτα λογικό και αναμενόμενο από τη στιγμή που οι περισσότεροι από τους διεθνείς τους παίζουν σε σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αστεριού τους Σίντζι Καγκάβα. Ο Καγκάβα μετά από μια μεγάλη καριέρα στη Γερμανία και τη Borussia του Dortmund έπαιξε για δύο χρόνια στη Manchester United, ενώ πλέον διαπρέπει και πάλι στη γερμανική ομάδα.

Η καριέρα του σε δύο χώρες με μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση είναι ενδεικτική της ποδοσφαιρικής του ποιότητας. Ταυτόχρονα τόσο η Γερμανία όσο και η Μεγάλη Βρετανία έχουν μεγάλη παράδοση και κουλτούρα και στην αυτοκίνηση, γεγονός που επίσης αποδεικνύει τη συνολική ποιότητα της Mitsubishi Motors. Και αυτό γιατί τα μοντέλα της είναι εξαιρετικά δημοφιλή και στις δύο αυτές αγορές. Κάτι που είναι παραπάνω από βέβαιο πως θα συμβεί και με το Eclipse Cross. Το οποίο στη δεδομένη υψηλή ποιότητά του προσθέτει και πάλι σύμφωνα με τη λογική του Made in Japan, έναν υπερ- σύγχρονο κινητήρα με υψηλή απόδοση, τον turbo των 1.500 κυβικών και των 163 ίππων. Όπως και το παιχνίδι της ιαπωνικής εθνικής ομάδας χαρακτηρίζεται από την ταχύτητά του, έτσι και το Eclipse Cross έχει να επιδείξει κορυφαίες επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 10,3 δεύτερα) στην κατηγορία του.

m2 copy

Εξίσου κορυφαίο είναι και το σύστημα μετάδοσης του νέου SUV της Mitsubishi Motors, ενώ η ιαπωνική τεχνολογική πρωτοπορία φαίνεται και στο μοναδικό σύστημα Super-All Wheel Control (S-AWC) με Active Yaw Control, που όπως τα αστέρια της ιαπωνικής ομάδας διακρίνονται για το άψογο κοντρόλ τους, έτσι και αυτό ελέγχει με άμεσο και απόλυτα αποτελεσματικό τρόπο το αυτοκίνητο εξασφαλίζοντας κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά.

m3

Παράλληλα, όπως ακριβώς μπορεί να πει κάποιος πως το παιχνίδι των Ιαπώνων στο γήπεδο έχει το δικό του στυλ και χαρακτήρα που γίνεται άμεσα αντιληπτός, έτσι και το Eclipse Cross έχει έντονη προσωπικότητα, μοντέρνα εμφάνιση ως κουπέ SUV και μια εικόνα που το κάνει να δείχνει πολύτιμο και πολύ πιο ακριβό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ακριβώς όπως και η αξία της ιαπωνικής εθνικής ομάδας, μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Μαζί της και η δημοτικότητα του σπορ στη χώρα.