Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέο τρομακτικό βίντεο από τη σύγκρουση Χάμιλτον - Φερστάπεν - Η ρόδα «έξυσε» το κεφάλι του Βρετανού

Μάριος Καλογερόπουλος Μάριος Καλογερόπουλος

To βίντεο αποδεικνύει γιατί ήταν σωτήριο το σύστημα Halo για τον Λούις Χάμιλτον μετά τη σύγκρουση με τον Μαξ Φερστάπεν

Ένα νέο τρομακτικό βίντεο που δείχνει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν υπήρχε το σύστημα Halo στη σύγκρουση των μονοθεσίων του Λούις Χάμιλτον και του Μαξ Φερστάπεν στο Γκραν Πρι της Μόντσα στην Ιταλία έδωσε στη δημοσιότητα η Formula 1.

Στο βίντεο που έχει τραβηχτεί από κάμερα στο μονοθέσια του Χάμιλτον φαίνεται πού έφτασε η ρόδα του μονοθεσίου του Φερστάπεν μετά τη σύγκρουσή της στην στροφή 1 από την οποία, ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι δύο διεκδικητές του τίτλου είχαν μονομαχία κατά τη διάρκεια του 26ου γύρου όταν κανείς τους δεν έκανε πίσω μετά την έξοδο του Χάμιλτον από τα πιτς με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να βρεθούν στην αμμοπαγίδα.

Στο βίντεο φαίνεται, μάλιστα, το κεφάλι του Χάμιλτον να σπρώχνεται ελαφρώς προς τα εμπρός όταν η ρόδα του μονοθεσίου της Red Bull «σκαρφαλώνει» και ευτυχώς βρίσκει στο σύστημα Halo.

Μετά τη σύγκρουση ο Φερστάπεν ακούγεται να λέει στην ενδοεπικοινωνία «αυτό συμβαίνει όταν δεν αφήνεις χώρο» με την FIA, πάντως, να ανακοινώνει ποινή τριών θέσεων για τον οδηγό της Red Bull στο γκραν πρι της Ρωσίας θεωρώντας τον υπεύθυνο για το ατύχημα.

Τι είναι το σύστημα Halo

Το Halo είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να βγει σώος κι ο Ρομέιν Γκροζάν μετά το ατύχημα που είχε σοκάρει όλο τον πλανήτη στο Grand Prix του Μπαχρέιν, πριν από περίπου έναν χρόνο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα παλαιότερα χρόνια τα δύο αυτά περιστατικά, στα οποία οι πιλότοι βγήκαν περπατώντας από το μονοθέσιο τους, θα ήταν τραγικά δυστυχήματα.

Τι είναι, όμως, το Halo που έσωσε τη ζωή του Λιούις Χάμιλτον την Κυριακή (12/9); Είναι μια κατασκευή από τιτάνιο, η οποία βρίσκεται πάνω απ’ το πιλοτήριο κάθε μονοθεσίου για να προστατεύει το κεφάλι του πιλότου. Μπήκε στη ζωή της Formula 1 το 2018 κι η χρήση του είναι υποχρεωτική, ακόμα και στις χαμηλότερες κατηγορίας (βλ. F2). Έχει βάρος εφτά κιλά και μπορεί να αντέξει μέχρι και 12.000 κιλά, όπως αναφέρει η F1.

Τα σχέδια για την κατασκευή του Halo προχώρησαν μετά το δυστύχημα του Ζιλ Μπιανκί στο Grand Prix της Σουζούκα το 2014. Ο Γάλλος έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 25 ετών

«Ο,τι καλύτερο έχει μπει στη Formula 1»

Οι πιλότοι ήταν αρχικά αρνητικοί, αλλά πλέον μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το Halo. «Ήμουν αντίθετος με το Halo πριν από μερικά χρόνια, είναι όμως ό,τι καλύτερο έχει μπει στη Formula 1. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο», είχε πει ο Ρομέν Γκροζάν μετά το ατύχημα του, ενώ ο Μαξ Φερστάπεν, τόνισε: «Στην αρχή ήμουν σκεπτικός για αισθητικούς λόγους, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι για την ασφάλεια». Ο Τζόρτζ Ράσελ, έχει πει από την πλευρά του ότι: «Είμαι απίστευτα ευγνώμων που έχουμε το Halo. Ευχαριστούμε τη FIA για τη δουλειά που κάνει σχετικά με την ασφάλεια της Formula 1 τα τελευταία χρόνια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ληστεία στη Μητροπόλεως: Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον μασκοφόρο της Μεταμόρφωσης - Είχαν κάνει πρόβες

Ελένη Μενεγάκη: Αιφνιδίασε τους πάντες-«Μην τρομοκρατείστε! Έχω ψυχολογικά, αν δεν είμαι ελεύθερη»

Επίθεση με βιτριόλι - Αρχίζει η δίκη: Η Ιωάννα αντιμετωπίζει την Έφη στα δικαστήρια