ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κορονοϊός - Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: «Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα»

Κορονοϊός - Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: «Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; χρειάζεται να φοράμε μάσκα και γιατί πεθαίνουν πιο νέοι ηλικιακά άνθρωποι; Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλά στο Newsbomb.gr και απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις. 

To Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Αλκιβιάδη Βατόπουλο για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για πόσο «καθαρή» είναι η εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα μας ο καθηγητής ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι «τα νούμερα δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά καθώς υπάρχουν πολλοί ασθενείς ασυμπτωματικοί. Τα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα είναι από όσους νοσούν βαριά ή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι υπάρχει αισιοδοξία στην Ελλάδα, αλλά προειδοποίησε ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε, «σίγουρα υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από πλευράς των γιατρών καθώς δεν βλέπουμε ραγδαία επιδείνωση τόσο των βαριών περιστατικών όσο και των θανάτων, ωστόσο ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με τις μάσκες ξεκαθάρισε, «είναι περισσότερο απαραίτητες για τους ηλικιωμένους, τους γιατρούς, για όσους έχουν επαφή με ασθενείς. Δεν χρειάζεται η μάσκα αν είσαι μόνος σου σε έναν εξωτερικό χώρο». Ωστόσο, ερωτηθείς για το αν κάποιος βρίσκεται σε χώρο όπως π.χ. σε ένα σούπερ μάρκετ, ο καθηγητής είπε ότι σε αυτή την περίπτωση «καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε μάσκα».

Το τελευταίο διάστημα είχαμε στη χώρα μας θανάτους από τον κορονοϊό, ατόμων που ήταν μικρότερα σε ηλικία και μάλιστα χωρίς να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ο κ. Βατόπουλος αναφερόμενος στο θέμα είπε «δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα αυτή. Δεν νοσούν βαριά ή πεθαίνουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Είμαστε σε στάδιο που μελετάμε ακόμα γιατί φεύγουν πιο νέοι άνθρωποι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι λάθος να πιστεύουν ορισμένοι ότι οι πιο νέοι και υγιείς δεν υπάρχει πιθανότητα νοσήσουν βαριά και γι αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί».

Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να γίνονται περισσότερα τεστ στη χώρα μας ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε, «Ναι ,πιστεύω πως θα είχαμε μία καλύτερη εικόνα των κρουσμάτων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των τεστ αλλά κυρίως των ειδικών αντιδραστηρίων. "Ιεραρχούμε" τις ανάγκες και εξετάζονται μόνο όσοι νοσούν πιο βαριά».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα επιδημία των Σεπτέμβριο στην Ελλάδα ο κ. Βατόπουλος απάντησε «είναι μέσα στα ενδεχόμενα. Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο δυστυχώς» Ωστόσο, ο καθηγητής εκτιμά «πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανοσία από πολλούς ανθρώπους στον ιό και θα είμαστε όλοι περισσότερο προετοιμασμένοι».

Τέλος, ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα χαλαρώσουν τα μέτρα ο καθηγητής μικροβιολογίας είπε «όταν πειστούμε ότι τα περιστατικά έχουν αρχίσει να ελαττώνονται. Θέλω να ελπίζω τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου» είπε ο καθηγητής και επανέλαβε ότι «ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και θα πρέπει όλοι να εφαρμόζουμε τα μέτρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς θα γίνει η χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας - Τα βήματα και η προειδοποίηση Πέτσα

Σχετικές ειδήσεις