ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Mr. Weswim Πέτρος Παρθένης στο Newsbomb.gr: Σπάζοντας το ταμπού «Χειμερινή Κολύμβηση» στην Ελλάδα

O Mr. Weswim Πέτρος Παρθένης στο Newsbomb.gr: Σπάζοντας το ταμπού «Χειμερινή  Κολύμβηση» στην Ελλάδα

Το όνειρο του είναι να  «βουτά» ο κόσμος στη θάλασσα όλες τις ημέρες του χρόνου. Τι λέει για το γεγονός ότι ήταν ο ambassador του National Geographic στην Ελλάδα.

O Πέτρος Παρθένης είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, δοτικός. Από τότε που βούτηξε στη θάλασσα ένιωσε μέρος της και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της και ταυτόχρονα ήθελε να προσκαλέσει σε αυτήν όλο τον κόσμο, για να μοιράζεται αυτήν την εμπειρία.

Η θάλασσα η οποία είναι ταυτόσημη με το DNA του λαού μας και από τα προοημηρικά χρόνια είναι σημείο αναφοράς.

Η θάλασσα που σαγήνεψε τους μεγάλους λογοτέχνες μας, που στην αγκαλιά της κολυμπήσαμε, ηρεμήσαμε, ερωτευτήκαμε… δεν είναι μόνο για λίγες ημέρες το καλοκαίρι.

Αυτό επιχειρεί να κάνει ο Πέτρος Παρθένης να φέρει τον κόσμο όλον τον χρόνο δίπλα της και μέσα της.

Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr για αυτό του το εγχείρημα και παράλληλα αφηγείται γιατί το National Geographic τον «έχρισε» ambassador για την καμπάνια κατά του πλαστικού μιας χρήσης…

Ο Πέτρος Παρθένης

Πέτρο, τι είναι το weswim;

«Είμαι ο άνθρωπος πίσω από την δημιουργία του Open Water Project Weswim (Κολύμπι 365 μέρες το χρόνο) που κινητοποιεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (social media, web,Tv, Youtube) τον κόσμο να απολαμβάνει την κολύμβηση στην θάλασσα όλο το χρόνο, χειμώνα – καλοκαίρι, σε πανέμορφα ελληνικά τοπία με υγρό στοιχείο (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια) αλλά και σε όλον τον κόσμο. Ουσιαστικά σπάμε με αυτό τον τρόπο το ταμπού «Χειμερινή κολύμβηση» και το μετατρέπουμε με απόλυτη επιτυχία σε... κολυμβητές 365 μέρες το χρόνο!

Το Weswim παρακινεί, οργανώνει και βοηθά τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια αλλαγή στο στυλ ζωής τους, κολυμπώντας σε ένα μη ανταγωνιστικό (ενίοτε και αγωνιστικό) πνεύμα και να βιώσουν την φύση και τις όμορφες θάλασσες και ακτές σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τον κύκλο της μοναξιάς, αλλά και βοηθώντας τους να βελτιώσουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και την ψυχολογική τους ισορροπία. Οι συναντήσεις μας γίνονται ως επί το πλείστον κάθε Κυριακή από Οκτώβρη μέχρι Μάιο (Φέτος από μέσα Οκτώβρη) στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Ακτή Βουλιαγμένης), λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο του αστικού τοπίου της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με την διοργάνωση οργανωμένων εκδρομών (Αγωνιστικών, fun & γαστρονομικών) αλλά και προπονητικών κολυμβητικών /τουριστικών camp. Για όλο το καλοκαίρι από Μάϊο μέχρι Ιούνιο αναζητήστε τα weswim After office που επίσης κάνουμε στην Βουλιαγμένη, με κολύμπι απογευματινό και υπέροχο sunset κλείσιμο».

Ποια είναι η επαφή σου με τη θάλασσα και πότε είχες την πρώτη σου επαφή μαζί της;

«Η επαφή μου με τη Θάλασσα ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία αλλά χωρίς να έχω κάποια καθοδήγηση η κολυμβητική κουλτούρα, γιατί έτσι ήταν τότε τα πράγματα σε επαρχιακές πόλεις και ειδικά όπως αυτή που εγώ μεγάλωσα η Θήβα. Κυριαρχούσε και πολλές φορές κυριαρχεί ακόμα ένας φόβος για το νερό σε θάλασσα και τις πισίνες δεδομένου ότι αυτή η κουλτούρα καλλιεργήθηκε (όχι στα βαθιά, θα πνιγείς, καρχαρίες και άλλα τέτοια αστεία και όμορφα). Οι περισσότεροι από εμάς «ξεπλένονταν» που λέμε στο νερό, δεν κολυμπούσαν, γιατί ποτέ κανένας μας δεν έμαθε πώς να το κάνει αλλά και τα πραγματικά οφέλη από την επαφή με το νερό. Αν εξαιρέσεις τις μεγάλες πόλεις που είχαν ή έχουν πισίνες και τα παιδιά έμαθαν από μικρά και ακόμα και εκεί πολλές φορές κυρίως μόνο για πρωταθλητισμό, ουσιαστικά μιλάμε για μία χώρα που είναι μία μεγάλη χερσόνησος χωρίς την αντίστοιχη κολυμβητική κουλτούρα, ακόμα και τώρα που έχουμε μεγάλες διακρίσεις στον υγρό στίβο.

Επειδή ήθελα πάντα να δω την μεγάλη εικόνα και να δω τι γίνεται με όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό που χάνει αυτό που εγώ και σχεδόν όλος ο πλανήτης λατρεύει, δηλαδή την γνώση και την τριβή με το νερό, προσπάθησα μέσα από τα πολλά ταξίδια μου και με την ενασχόληση μου με το τρίαθλο αγωνιστικά (κολύμπι-ποδήλατο-τρέξιμο) και το κολύμπι μεγάλων αποστάσεων αλλά και με την εμπλοκή μου οργανωτικά σε μεγάλα outdoors κολυμβητικά project, να ανατρέψω στον αντίποδα παρακινητικά αυτή την στάσιμη τάση και να μας βάλω όλους μέσα στο “αλμυρό” παιχνίδι και να ξεκινάμε να κολυμπάμε ομαδικά, προσθέτοντας εκτός του αθλητικού στοιχείο ένα επιπλέον, το κοινωνικό και το ευρύτερο wellness. Δημιούργησα λοιπόν το 2015 το Weswim (κολυμπάμε μαζί) ώστε να ανατρέψω αυτή την κουλτούρα και σε ένα μεγάλο βαθμό σήμερα αυτή η κουλτούρα εκτός του ότι εμπλουτίζεται με νέα χαρακτηριστικά (ακόμα και lifestyle και travel) εξαπλώνεται ταχύτατα σαν νοοτροπία σε Ελλάδα και εξωτερικό με θεαματικά αποτελέσματα».

Γιατί θες να ωθήσεις όλο τον κόσμο να κάνει μπάνιο στη θάλασσα…ποια είναι τα οφέλη;

«Θα απαντούσα και γιατί όχι; Κανείς δεν σκέφτηκε πριν την οικονομική κρίση ότι όλη αυτή η περίοδος άνεσης των 90s και πλέον , μέχρι φυσικά το 2009-10 που ξέσπασε, θα μας οδηγούσε σε νέες αναζητήσεις και μάλιστα με επίκεντρο τις δικές μας δυνάμεις και αισθήσεις. Κάποιες από αυτές τις δυνάμεις που ξύπνησαν είναι και η ανάγκη για επαφή με την φύση , η άθληση (όχι μόνο ο πρωταθλητισμός), οι συλλογικότητες, οι δράσεις για το περιβάλλον και ένα σωρό άλλες. Το κολύμπι είτε σε θάλασσα είτε σε πισίνα είναι αυτό που λέω μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό μας να δημιουργήσουμε αρχικά έναν επιπλέον, πολλές φορές και απών, ψυχικό χώρο που συμπιέζεται από προσδοκίες και υποχρεώσεις.

Μια μικρή γεύση από τα οφέλη της κολύμβησης ειδικά σε νερό της θάλασσας, αν και θα μπορούσα να σας πω χιλιάδες:

  • Ανακουφίζει από το στρες

Όταν το σώμα σας έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, αυτό παράγει ενδορφίνες για να καταπολεμήσει το κρύο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια αίσθηση ενθουσιασμού μόλις βγούμε από αυτό, η οποία μπορεί να κρατήσει για αρκετές μέρες μετά το κολύμπι

  • Επηρεάζει θετικά τον βασικό μεταβολισμό

Το σώμα σας εργάζεται σε ψηλότερες ταχύτητες όταν έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό για να κρατηθεί ζεστό στην αρχική του θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο γίνονται καύσεις ακόμα και όταν βγείτε από το νερό επειδή το σώμα σας εργάζεται για να ζεσταθεί.

  • Βελτιώνει σημαντικά το κυκλοφορικό σύστημα

Το σοκ της πτώσης της θερμοκρασίας στο σώμα μας δίνει αντίστοιχα σήματα στην καρδιά να αντλήσει περισσότερο αίμα στα όργανα, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία και βοηθώντας την απομάκρυνση τοξινών από το σώμα μας.

  • Βελτίωση του ύπνου

Το κρύο νερό τονώνει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα σας να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί, προσφέροντας παράλληλα μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας που βοηθάει στον καλό ύπνο.

  • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η τακτική να βυθίζεστε τακτικά στο κρύο νερό, έστω και για λίγα λεπτά, μπορεί να ξυπνήσει και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων και αντιοξειδωτικών.

Κλείνω πάντα, λέγοντας για το υπέροχο μπρούτζινο και υγιές χρώμα των κολυμβητών 365 μέρες το χρόνο, το οποίο εξασφαλίζετε και το οποίο έρχεται να συμπληρώσει όλα τα παραπάνω.

Είναι στοίχημα σου να μπαίνει ο κόσμος στη θάλασσα κάθε Κυριακή;

«Όχι, δεν είναι κάποιο στοίχημα δικό μου. Εγώ κολυμπάω από το 1998 σχεδόν κάθε μέρα. Το στοίχημα είναι περισσότερο για τον καθένα μας εκεί έξω που πολλές φορές πρέπει να πει όχι σε θέσφατα αιώνων και παραδόσεις για να φροντίσει επιτέλους όπως πρέπει τον εαυτό του. Να αφήσει λίγο τον καναπέ, την ταβέρνα ή το οικογενειακό τραπέζι και να τα μεταφέρει όλα αυτά, χωρίς απαραίτητα να τα στερηθεί σαν σκηνικό, στην θάλασσα με τα πόδια βουτηγμένα στην άμμο. Να βάλει στόχο να μάθει να κολυμπάει στην θάλασσα και να απολαμβάνει όλα τα οφέλη που ανέφερα και πριν. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να ξεκίνησε να έρθει να κολυμπήσει χειμώνα και φεύγοντας δεν είχε ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά! Αν αυτό είναι το στοίχημα, ε τότε Ναι το βάζω και εγώ μαζί τους!»

Ήσουν ambassador του National Geographic για την καμπάνια κατά του πλαστικού μιας χρήσης…

«Ουσιαστικά πρόκειται για μία καμπάνια που έκανε το National geographic για τα πλαστικά μίας χρήσης το καλοκαίρι του 2019. Φυσικά με χαρά συμμετείχα προσωπικά στο project σαν ambassador, δεδομένου ότι εμείς οι κολυμβητές είμαστε 365 ημέρες σε επαφή με την φύση και ξέρουμε από πρώτο χέρι την αλλοίωση που υφίσταται το περιβάλλον μας (πλαστικά στη θάλασσα, υπεραλίευση, εμφάνιση μεδουσών από την υπερθέρμανση του πλανήτη κλπ). Άρα είμαστε οι πλέον ειδικοί ώστε να αποτελέσουμε παράδειγμα για όλους και να υψώσουμε το ανάστημά μας με σκοπό την πρόληψη και τον σχεδιασμό για το μέλλον μας. Έκτοτε σαν Weswim έχουμε κάνει και κάνουμε πολλές δράσεις ειδικά για το περιβάλλον, όπως το 2020 που εν μέσω κορονοϊού καταφέραμε και συσπειρώσαμε εκατοντάδες κολυμβητές σε όλη την Ελλάδα με την καμπάνια “Παραλίες Καθαρές, Χωρίς αποτσίγαρα” ή τέλος την ίδια χρονιά κολυμπήσαμε 300 και πλέον κολυμβητές στα παγωμένα νερά τον Φεβρουάριο με σκοπό να στηρίξουμε το περιοδικό των αστέγων ΣΧΕΔΙΑ».

Έχεις κινδυνέψει ποτέ κατά την διάρκεια που βρισκόσουν στο νερό. Τι είχε γίνει και πως το αντιμετώπισες;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κινδυνέψει ποτέ μέσα στο νερό, ίσως επειδή έμαθα να την σέβομαι και να μην υπερτιμώ τον εαυτό μου απέναντι της, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα στον καθένα μας και για πολλούς λόγους. Ρεύματα , κύματα, κράμπες, καρδιολογικό περιστατικό και πολλά άλλα, οπωσδήποτε όχι μεγάλα ψάρια και άλλα τέτοια που κατά καιρούς ακούμε. Έτσι λοιπόν μια επίσκεψη στον γιατρό σας πριν οποιαδήποτε άλλωστε δράση θα σας βοηθήσει να έχετε αρχικά μια εικόνα πριν ξεκινήστε δραστηριότητες μέσα στο νερό, όπως άλλωστε απαιτείται θεσμικά και στις δημοτικές πισίνες. Όταν βρεθείτε δε μέσα στο νερό προτείνω να σεβαστείτε την θάλασσα, όχι να την φοβηθείτε και να θεωρείτε ότι πάντα είσαστε μικρότεροι της και να την κοιτάξετε στα μάτια χωρίς έπαρση, αλλά με αγάπη και γνώση που θα αποκτήσετε με τον καιρό. Έτσι θα γίνετε ένα μαζί της και πραγματικά θα νιώσετε να ακούτε τους παλμούς σας και την ηρεμία σας, ακόμα και έξω από αυτή. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα, είναι αυτό που κατά καιρούς λέω ότι ξαναβρισκόμαστε πάλι μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας, αλλά στο σήμερα. Σε πλήρη ηρεμία».

Ποια είναι η αγαπημένη σου θάλασσα;

«Η αγαπημένη μου θάλασσα είναι αυτή που ακούω περισσότερο τους παλμούς μου. Η θάλασσα που μου παίρνει το στρες και την πίεση όπως νομίζω σε όλους μας. Αυτό μου έχει συμβεί ακόμα και στο κέντρο μιας πράσινης λίμνης κάπου στην Ευρώπη η σε ποτάμι με 2 βαθμούς θερμοκρασία ή σε θάλασσα με τρικυμία. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής πέρα από την αλληγορία, δεν μπορώ να ξεχάσω την μαγεία των νερών στην Ανάφη την οποία την έχω γυρίσει κολυμπώντας δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές και φυσικά την ονειρεύομαι σχεδόν κάθε βράδυ, ακόμα και μετά από τα καθημερινά κολύμπια μου στην θάλασσα της Βουλιαγμένης».

Κολυμπάει 356 ημέρες τον χρόνο

Τι κάνει ο Πέτρος Παρθένης όταν δεν είναι στο νερό;

«Ακόμα και εκτός νερού κάνω πράγματα που αφορούν το νερό και λατρεύω να παρακινώ και να ξεκουνάω με κάθε τρόπο τους ανθρώπους σε δράση. Αυτό τον καιρό ετοιμάζω την 7η σεζόν weswim και τις δράσεις μας ενώ δημιουργώ συνεχώς περιεχόμενο με πληροφορίες, συμβουλές , ασκήσεις μεθοδολογία και τεχνικές στο Youtube κανάλι μου Petros Parthenis (Swimming hacks & tips), το οποίο σας προτρέπω να κάνετε subscribe να ενημερώνεστε ενώ παράλληλα ετοιμάζω τον νέο χώρο του Weswim e-shop δίπλα στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε απόσταση αναπνοής από την σύγχρονη πισίνα της Καλλιθέας ο οποίος θα προμηθεύει διαδυκτιακά πρωτοποριακά προϊόντα (swimming 365) που αφορούν την κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα αλλά και την πισίνα. Κλείνω την μέρα μου πάντα με ένα απογευματινό τρέξιμο ή ποδήλατο δίπλα στη θάλασσα και οπωσδήποτε ένα όμορφο κρασί τις περισσότερες φορές πάλι με θέα θάλασσα».

Ακολουθήστε τον Πέτρο Παρθένη και το Weswim:

στο Instagam: https://www.instagram.com/weswimgreece/?hl=en

στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=9HUZuaHl53w

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.