Με τα βιβλία μας κατορθώνουμε να επιβιώνουμε ως άστεγοι - Ο κόσμος μας αγκάλιασε, θα φτιάξουμε και e
Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε την αποθήκη του παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων στην Πειραιώς 132 
Πηγή: Newsbomb.gr / Νίκος Ραζής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

To Success Story του βιβλιοπώλη των αστέγων - «Ο κόσμος μας αγκάλιασε, θα φτιάξουμε και eshop»

Ο εμπνευστής του παλαιοβιβλιοπωλείου αστέγων, Λεωνίδας Κουρσούμης, μιλώντας στο Newsbomb.gr περιγράφει το όραμα του που έγινε  πραγματικότητα ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανά διαστήματα

Στην Πειραιώς 132, δεσπόζει μια μεγάλη αποθήκη γεμάτη «γνώσεις και ιστορίες». Από τον Μάρτιο του 2019 έως μέχρι και σήμερα εκεί φιλοξενείται το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων», ένα εγχείρημα του Λεωνίδα Κουρσούμη, ο οποίος βρέθηκε άστεγος στα 69 του χρόνια.

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε την αποθήκη του παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων στην Πειραιώς 132 όπου και ξεναγήθηκε από τον εμπνευστή αυτής της ιδιαίτερης προσπάθειας, Λεωνίδα Κουρσούμη. Ο Λεωνίδας Κουρσούμης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανά διαστήματα τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δύο ιδιοκτήτες, ενώ περιέγραψε την ιδέα που έγινε πραγματικότητα.

Στο παλαιοβιβλιοπολείο υπάρχουν σπάνια βιβλία 250 χρόνων που έχει δωρίσει ο κόσμος αλλά και χιλιάδες βιβλία από εκδοτικούς οίκους.

Ο ίδιος είχε μείνει άστεγος και ζούσε πουλώντας στο Μοναστηράκι τα βιβλία που έβρισκε σε κάδους.

Το Success story του βιβλιοπωλείου αστέγων

Ο κύριος Λεωνίδας υπήρξε εργαζόμενος σε εκδοτικούς οίκους και αφού έχασε τη δουλειά του, είχε την ιδέα να φτιάξει το Παλαιοβιβλιοπωλείο με τα βιβλία που μάζευε από τα σκουπίδια. Την ιδέα του στήριξαν άλλοι δύο άστεγοι, βρήκαν έναν χώρο, μια μικρή αποθήκη και ζητούσαν να τους φέρει ο κόσμος βιβλία.

Μετά από μια μικρή εκστρατεία άρχισαν να έρχονται βιβλία από παντού. Σύντομα τα βιβλία που δώριζε ο κόσμος έφτασαν να είναι τόσα πολλά που πλέον χρειαζόταν ένας χώρος για να στεγαστούν. Ο χώρος παραχωρήθηκε στον κύριο Κουρσούμη από ιδιοκτήτη της οδού Πειραιώς 132.

Το παλαιοβιβλιοπωλείο αστέγων κινδύνευσε να κλείσει, αλλά τους έσωσαν οι προσφορές που έκαναν, 10 βιβλία με 10 ευρώ. Σημειώνεται ότι υπάρχει και δεύτερος χώρος υπό την ονομασία «Ανέστιος» και βρίσκεται στην οδό Αστυδάμαντος 11 στο Παγκράτι.

«Αυτό που θα θέλαμε είναι να φτιάξουμε ένα e-shop, έτσι ώστε ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται να πάρει ένα βιβλίο να μπορεί να το βρίσκει εύκολα. Αυτή είναι η προσπάθεια μας, το πολεμάμε γιατί δεν έχουμε άλλους πόρους. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε από τα έσοδα του εκθεσιακού χώρου», ανέφερε αρχικά ο Λεωνίδας Κουρσούμης στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει, οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που μας έχουν βοηθήσει και μας έχουν στηρίξει. Είναι μία μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που μας έχουν στηρίξει, αγοράζει βιβλία, μας φέρνουν βιβλία, είναι η μόνη μας δύναμη και στήριξη. Οι άνθρωποι που είναι άστεγοι, που βρέθηκαν στον δρόμο να μην το βάλουν κάτω. Να προσπαθήσουν, να κάνουν κάτι για την ίδια τους τη ζωή, αν δεν το κάνουν μόνοι τους η ίδια η ζωή θα τους αφήσει», πρόσθεσε.

«Έχουμε φτάσει κοντά στο να κλείσουμε γιατί τα οικονομικά μας δεν είναι τόσο καλά. Τα έσοδα δεν είναι μεγάλα. Είχαμε απελπιστεί, φτάσαμε σε ένα σημείο να σκεφτούμε το κλείσιμο του παλαιοβιβλιοπωλείου», είπε.

Έκλεψαν χιλιάδες βιβλία από το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

Την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι έκλεψαν χιλιάδες βιβλία από τον αποθηκευτικό χώρο του παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων, στην οδό Πειραιώς. Ο κύριος Λεωνίδας διαπίστωσε την κλοπή όταν έφτασε στον χώρο. Εκτιμάται ότι οι δράστες έκλεψαν περίπου 8.000 βιβλία.

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε ότι τα βιβλία “έκαναν φτερά” είπαμε ότι θα κάνουμε υπομονή και ότι θα το αφήσουμε πίσω. Τα βιβλία έρχονται και ξανα έρχονται. Όλο το διαδίκτυο μιλά γι’ αυτή την αποτρόπαια, απαράδεκτη πράξη. Έγινε ό, τι έγινε, ας το αφήσουμε πίσω. Δεν μας αφορά το γεγονός. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε», συμπλήρωσε.

Η αγάπη και το κύμα συμπαράστασης του κόσμου

Το πρώτο κύμα συγκινητικής αλληλεγγύης, έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2019. Σταδιακά, το Παλαιοβιβλιοπωλείο μαθεύτηκε και όλο και περισσότερος κόσμος περνούσε από την αποθήκη της Πειραιώς, είτε για να αφήσει, είτε για να αγοράσει βιβλία.

«Ο κόσμος διαβάζει βιβλία και για να κυκλοφορούν τόσα βιβλία στην αγορά κάτι γνωρίζουν παραπάνω. Νομίζω ότι γίνονται καλές προσπάθειες από πολλούς φορείς. Θα πρέπει να κάνουν μερικά βήματα για να προσεγγίσουν κόσμο να πηγαίνει στα αναγνωστήρια», υπογράμμισε.

Τέλος σχετικά με το αν διαβάζει βιβλία ο κ. Κουρσούμης είπε: «Δεν διαβάζω πλέον βιβλία, έχω έξι-επτά χρόνια να διαβάσω. Έχω ένα άγχος με όλο αυτό που γίνεται και αυτό βοηθά να μην διαβάζω βιβλία. Το μόνο που κάνω είναι να ρίχνω μερικές “κλεφτές ματιές” στα βιβλία που έρχονται».

«Αυτό που πάντα με γοήτευε ήταν η ελληνική πεζογραφία και ποίηση», ανέφερε ως προς την προτίμηση του για την ανάγνωση ο Λεωνίδας Κουρσούμης.

Διαβάστε επίσης

27ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος: Χιλιάδες βιβλία από ένα ευρώ

Ασυνείδητοι χωρίς αιδώ: Έκλεψαν 8.000 βιβλία από το βιβλιοπωλείο των αστέγων

Βασίλης Βασιλικός για αρχάριους: 5+1 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ