Η ζοφερή προειδοποίηση του νονού της AI - «Η ανθρωπότητα δεν έχει ιδέα τι έχουμε δημιουργήσει»
Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας ως κυρίαρχου είδους στον πλανήτη

Ο επιστήμονας πληροφορικής Geoffrey Hinton, ο οποίος μελετά τα νευρωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ποζάρει στα κεντρικά γραφεία της Google στο Mountain View της Καλιφόρνια
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει γίνει πανταχού παρούσα στη σύγχρονη τεχνολογία, εισβάλλοντας και στην καθημερινότητά μας. Η ικανότητά της να βελτιστοποιεί τις διαδικασίες και να εκτελεί εργασίες ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους οδήγησε στην υιοθέτησή του σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος δεν είναι χωρίς ανησυχίες.

Ο Geoffrey Hinton, γνωστός ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» για τον πρωτοποριακό του ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, προειδοποίησε πρόσφατα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος αναθέτοντας όλο και περισσότερες ευθύνες στις μηχανές. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, ο Hinton έκανε μια ανησυχητική δήλωση: «Η ανθρωπότητα δεν έχει ιδέα τι έχουμε δημιουργήσει, μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου, για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορεί να έχουμε κάτι πιο έξυπνο από τον εαυτό μας».
Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας ως κυρίαρχου είδους στον πλανήτη, καθώς η αυξανόμενη αυτονομία των μηχανών θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την ισορροπία.
Ο Hinton, ο οποίος εργάστηκε στην Google για αρκετά χρόνια πριν φύγει, ώστε να μπορεί ελεύθερα να προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής. Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται και αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία, οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι πλέον οι πιο έξυπνοι στον πλανήτη. «Είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί κανείς ένα σύστημα που έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δεδομένα και μπορεί να μάθει από αυτό εκθετικά», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας.
Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που εντόπισε ο Hinton είναι η πιθανότητα οι μηχανές να γίνουν ικανές να γράφουν και να εκτελούν τον δικό τους κώδικα, καθιστώντας τες έτσι ανεξέλεγκτες. Εάν συμβεί αυτό, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές για να διασφαλίσουν τη συνέχειά τους και να αποφύγουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Ένας άλλος κίνδυνος που επεσήμανε ο ερευνητής είναι η ικανότητα των μηχανών να χειραγωγούν τα ανθρώπινα όντα. Σύμφωνα με τον Hinton, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μάθουν όχι μόνο γεγονότα και τεχνικές πληροφορίες, αλλά και πολιτικές στρατηγικές και στρατηγικές πειθούς. «Θα μάθουν από όλα τα έργα του Μακιαβέλι, θα κατανοήσουν την πολιτική και τους μηχανισμούς της ανθρώπινης χειραγώγησης», προειδοποίησε.
Ο εμπειρογνώμονας φοβάται ότι, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει συμπεριφορές και αποφάσεις με ανεπαίσθητους τρόπους. Εάν ένα σύστημα γίνει αρκετά προηγμένο για να κατανοήσει και να εκμεταλλευτεί τα ανθρώπινα συναισθήματα, μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές, τις οικονομικές αποφάσεις ή ακόμα και να προκαλέσει συγκρούσεις.
Trending


Σχόλια