ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ 2009: Τα πάνω - κάτω, 5 χρόνια μετά

Ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ 2009: Τα πάνω - κάτω, 5 χρόνια μετά

Η περίπτωση ενός «Μεσσία» και η πλήρης κατάρρευση.Πέντε χρόνια έχουν περάσει απ' όταν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου υποσχόταν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, την... "αλλαγή" ως προπομπός του περιβόητου "λεφτά υπάρχουν" που έκανε σημαία του λίγους μήνες αργότερα, στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.

Μέσα σε αυτήν την πενταετία, τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο, όλα ανατράπηκαν, προσδοκίες ανατράπηκαν και προσδοκίες διαψεύστηκαν. Αν γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω, σε εκείνη την εποχή, θυμόμαστε τον ανερχόμενο «σταρ» του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής ζωής του τόπου, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο μετέπειτα Υπουργός Οικονομικών και σήμερα κατηγορούμενος για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, ο άνθρωπος που υπέγραφε μνημόνια όπως του τα υπέβαλαν οι δανειστές μας από το εξωτερικό, μέσα σε πέντε χρόνια οδηγήθηκε στην πλήρη αποκαθήλωση.

Ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό από τον Γιώργο Παπανδρέου ως «το πρόσωπο της μεγάλης αλλαγής», υποστηρίχθηκε τότε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης όσο λίγοι.
Επιβλήθηκε εν μία νυκτί στο ΠΑΣΟΚ για την θέση του γραμματέα του κόμματος, παρά το ηχηρό εκσυγχρονιστικό του παρελθόν σε μία περίοδο που η «εποχή Σημίτη» αποτελούσε κόκκινο πανί για το Παπανδρεϊκό κομμάτι, που είχε έρθει «αλώνοντας» το κόμμα το 2004.

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, ο Παπανδρέου "ξηλώθηκε" από Πρόεδρος του κόμματος και από Πρωθυπουργός, ο Παπακωνσταντίνου αποδείχθηκε μία "πολιτική φούσκα" κινδυνεύοντας πλέον ανοιχτά ακόμα και να βρεθεί καταδικασμένος για υποθέσεις που χειρίστηκε, ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα είναι για πρώτη φορά ανύπαρκτο στις Ευρωεκλογές, κρυπτόμενο πίσω από τον μανδύα της Ελιάς, μπροστά στον φόβο να εκτεθεί με το όνομα και το σύμβολό του στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στα πέντα χρόνια που πέρασαν, ήρθαν τα πάνω κάτω. Και το να ανατρέχουμε στο παρελθόν, είναι αναγκαίο και χρήσιμο ώστε τα πολιτικά κόμματα να αποφεύγουν τα ίδια λάθη, όπως το να προβάλλουν πρόσωπα και να τα παρουσιάζουν στην εκλογική αρένα και τον ελληνικό λαό ως... "Μεσσίες"!