ΦΑΡΜΑΚΟ

Έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων

Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα, θα ενημερώσει το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης (04/01/2023). 

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 17:00 στο Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης και οι επικεφαλής των δύο οργανισμών θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε: «Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων. Γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το brand φάρμακο. Δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά, μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».

Επίσης, ο ΕΟΦ θα ενημερώνει τους πολίτες για τα ελλειπτικά φάρμακα και ποια είναι τα αντίστοιχα που μπορούν να προμηθευτούν. «Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Και είπαμε κιόλας ότι σε μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται αυτή τη στιγμή, όχι τα μη συνταγογραφούμενα, αυτά που συνταγογραφούνται και παρουσιάζουν ελλείψεις, η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονική για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση». Αυτά τα φάρμακα είναι αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη, αντιεμετικά και ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, για τα οποία έτσι κι αλλιώς απαιτείται συνταγή για να τα προμηθευτεί κάποιος. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αφορά τα παυσίπονα, αντιπυρετικά κ.α. τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Για ποια φάρμακα θα χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ελλείψεις φαρμάκων: Εξορθολογισμό τιμών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Φάρμακα: Τους επόμενους μήνες η εξομάλυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας