ΦΑΡΜΑΚΟ

Συνάντηση Ξανθού και Αυγέρη με τους εργαζόμενους του ΙΦΕΤ

ΣΥΡΙΖΑ - ΙΦΕΤ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το Σωματείο του ΙΦΕΤ

Συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων του ΙΦΕΤ πραγματοποίησαν Ξανθός και Αυγέρη, ενώ με αίτημά τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία της μηνυτήριας αναφοράς που έχουν καταθέσει για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της διοίκησης του Ινστιτούτου. 

Συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας (23/01/2023), ο Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, με πρωτοβουλία του σωματείου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αλλαγές που φέρνει στο ΙΦΕΤ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. «Όσα κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαίωσαν αυτό που από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ότι με τη νομοθετική διάταξη που φέρνει το υπουργείο Υγείας -σε άσχετο νομοσχέδιο, εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση- την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα και της αποστολής του ΙΦΕΤ. Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας μετατρέπεται σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς καμία κρατική εποπτεία, χωρίς διαφάνεια, χωρίς υποχρέωση λογοδοσίας, χωρίς να διέπεται από το νόμο (4412/16) περί δημοσίων συμβάσεων, παύοντας να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο και αποστολή: την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, με την σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας παρέχεται εκ των υστέρων πολιτική ασυλία και κάλυψη στα σκάνδαλα, τις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια της σημερινής Διοίκησης του ΙΦΕΤ, για τις οποίες υπάρχουν ενοχοποιητικά πορίσματα εσωτερικού ελέγχου» αναφέρουν ο Ανδρέας Ξανθός και η Δώρα Αυγέρη.

Επίσης, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία της σχετικής μηνυτήριας αναφοράς, που είχαν καταθέσει πέρυσι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σχετικό αίτημα απέστειλαν στη σημερινή ηγεσία της Εισαγγελίας, τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο. Αναλυτικά αναφέρουν:

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας, Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη, την 1.4.2022 κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ για τέλεση πράξεων, όπως: διασπάθιση δημοσίου χρήματος, παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, απευθείας αναθέσεις χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών, υπερτιμολογήσεις και άλλες μη σύννομες δραστηριότητες.

Επειδή έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση για την πορεία και την έκβαση της εν λόγω μηνυτήριας αναφοράς.

Επειδή πρόκειται για υπόθεση που αφορά την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα και άρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της Δημόσιας Υγείας.

Επειδή είναι αναγκαία η τήρηση όρων διαφάνειας και λογοδοσίας στη δημόσια ζωή.

Για τους παραπάνω λόγους:

Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε αρμοδίως για την μέχρι σήμερα πορεία της ως άνω μηνυτήριας αναφοράς».

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα για το ΙΦΕΤ στη Βουλή - Τι αλλάζει για τις εξαγωγές φαρμάκων

Ελλείψεις φαρμάκων: Εξορθολογισμό τιμών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Αναζητείται «αντίδοτο» για τη δαπάνη του ΙΦΕΤ