ΦΑΡΜΑΚΟ

AstraZeneca: Έρχονται 11 νέα φάρμακα για 47 ενδείξεις μέχρι το 2025

astrazeneca
Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Έλενα Χουλιάρα: «Χρειάζεται χώρος για την καινοτομία»  

Την ανάγκη ευρύτερης ενίσχυσης της καινοτομίας ανέδειξε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca για την Ελλάδα & την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους. Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προσεγγίζει τη βιωσιμότητα σε θέματα περιβάλλοντος ή ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας.

«Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να διαθέσουμε 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της εταιρείας έχει προέλθει ήδη μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data ενώ το 90% των νέων της φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας» ανέφερε.

Μέχρι το 2025, η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορούν στοχεύουσες θεραπείες, στους τομείς της ογκολογίας, της πνευμονολογίας και των σπάνιων παθήσεων μεταξύ άλλων. Τα φάρμακα αυτά αναμένεται να έρθουν και στη χώρα μας.

Ωστόσο, πρόβλημα παραμένει η ανεπαρκής χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Την περσινή χρονιά, οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο έφτασαν το 80%. «Δίνουμε ένα στα τέσσερα φάρμακα δωρεάν. Δεν βγαίνει η εξίσωση» τόνισε η κυρία Χουλιάρα. Σημειώνεται πως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές της εταιρείας για το 2022 ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών 225 εκατ. ευρώ. Όσο για το πολυσυζητημένο ταμείο καινοτομίας, η κυρία Χουλιάρα παρατήρησε πως «δεν πρέπει να είναι ένα νέο κανάλι clawback, άρα ποιο πρόβλημα θέλουμε να λύσουμε;»

«Η φαρμακευτική καινοτομία είναι επένδυση και όχι κέντρο κόστους» πρόσθεσε και εξήγησε πως οι καινοτόμες θεραπείες μπορούν να καταστήσουν χρόνιες παθήσεις διαχειρίσιμες ή ακόμα να επιτύχουν πλήρη ίαση, δημιουργώντας εξοικονομήσεις σε άλλα πεδία, όπως στη νοσοκομειακή περίθαλψη. «Το μέλλον της υγείας μας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουμε εξαρτώνται από τη στήριξη στη φαρμακευτική καινοτομία. H φαρμακευτική καινοτομία είναι εκείνη που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σύγχρονα φάρμακα που σώζουν ζωές. Η καινοτομία χρειάζεται συνεπώς συστηματική χρηματοδότηση. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υγεία, την καινοτομία και την πρόληψη ως επένδυση για το μέλλον - και να πάψουμε να την εξετάζουμε αποκλειστικά ως κόστος ή απλά ως προϋπολογισμό. Η στήριξη της καινοτομίας αποτελεί ουσιαστικά στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτό σχετίζεται τόσο με τη θεραπεία όσο και με την πρόληψη» δήλωσε.

Όσον αφορά στην πρόληψη, η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca επέμεινε στην ανάγκη να εστιάσουμε εντονότερα στον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων και κριτηρίων αξιολόγησης της εφαρμογής των προγραμμάτων πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. «Από την πλευρά μας, συμμετέχουμε και θέλουμε να ενισχύσουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης σε ασθένειες όπως η χρόνια νεφρική νόσος και ο καρκίνος του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, μάλιστα για τον καρκίνο του πνεύμονα, έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, στη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, πρόταση για την έγκαιρη πρόληψη αλλά και τη διαχείριση των ασθενών εφ’ όσον διαγνωσθούν» επεσήμανε.

Επίσης, εκπονήθηκε μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστα Αθανασάκη, με θέμα την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. «Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ήδη διαθέσιμα με τις 23 βασικές διαπιστώσεις και συστάσεις της επιστημονικής ομάδας να αποτελούν την καλύτερη δυνατή βάση χάραξης νέων πολιτικών υγείας. Για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας για το μέλλον, χρειαζόμαστε πολιτικές οι οποίες θα δημιουργούνται με βάση τη ζήτηση, τις ανάγκες δηλαδή των ασθενών και όχι με βάση την προσφορά όπως γίνεται σήμερα» τόνισε. Η μελέτη έχει κατατεθεί στα συναρμόδια Υπουργεία.

Η AstraZeneca απασχολεί στην Ελλάδα 258 εργαζόμενους, το 78% των οποίων, υψηλής εξειδίκευσης. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε 44 κλινικές μελέτες και 5 προγράμματα πρώιμης πρόσβασης. Ως προς τη βιωσιμότητα και τις δράσεις για το περιβάλλον, η Έλενα Χουλιάρα δήλωσε ότι «στο πλαίσιο του ανανεωμένου μας περιβαλλοντικού προγράμματος "Προστατεύουμε το Περιβάλλον με… Πράξεις" και με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων της εταιρείας μας, θα φυτεύσουμε και θα φροντίσουμε περισσότερα από 30.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα έως το 2030». Πρόσθεσε πως «ο εταιρικός μας στόλος θα είναι πλέον ηλεκτρικός. Μέσα στο 2024, θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση των 230 οχημάτων μας ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση 42 φορτιστών στα γραφεία μας».