ΦΑΡΜΑΚΟ

Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων

Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων

Στα 580 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός επιστροφής (clawback) για φέτος, μετά την αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ που προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται αντιστοίχως το ποσό του νοσοκομειακού clawback, το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για το 2017. Η τροπολογία κατατέθηκε την Πέμπτη (21/12/2017) στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα, τα 580 εκατ. ευρώ κατανέμονται ως εξής: 485 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 13 εκατ. ευρώ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» και 82 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η αύξηση αυτή «θα έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για την κοινωνία και τους πολίτες, δεδομένου ότι αυξάνει τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, η οποία ήταν εξαιρετικά ενισχυμένη λόγω έκτακτων και επιτακτικών αναγκών κατά τη διάρκεια του έτους».

Ως «έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες» η τροπολογία αναφέρει την κάλυψη των υγειονομικών προβλημάτων των προσφύγων, των μεταναστών και των ανασφάλιστων πολιτών.

Η αναπλήρωση του ποσού των 30 εκατ. ευρώ, θα αναζητηθεί από άλλες πηγές εσόδων των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, κατά περίπτωση, επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, σε πρόσφατη ομιλία του, ζήτησε αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ, βάσει πρόσφατης μελέτης η οποία αναδεικνύει ότι πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες, όπως επιδημιολογικά δεδομένα.

Τέλος, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα για τα δημόσια νοσοκομεία εκτός νοσοκομείων ΕΣΥ, να ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) σε ετήσια βάση και όχι σε εξαμηνιαία, «για την αποφυγή πρόσθετων γραφειοκρατικών βαρών».

Σχετικές ειδήσεις