Μεταφέρεται σε άλλη φυλακή ο 19χρονος Αλβανός - Έρευνα για το ξυλοδαρμό του

Σε άλλη φυλακή μεταφέρεται ο 19χρονος αλβανικής…

Κοινωνικό μέρισμα 2018, συντάξεις και επιδόματα: Ποιοι και πότε θα πάρουν χρήματα

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής για Κοινωνικό μέρισμα…

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της φοιτήτριας: Το μαχαίρι, η βότκα και τα άλλα κορίτσια

Δεν έχει τέλος η φρίκη - Συνεχίζουν…

Καιρός: Θα χιονίσει σήμερα και στα ορεινά της Αττικής. Η ανάλυση του Τάσου Αρνιακού (video)

Καιρός: Ολες οι λεπτομέρειες για τη ραγδαία επιδείνωση…

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιοι θα πληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου

Περίπου 1.300.000 αιτήσεις εχουν υποβληθεί έως τώρα…

PhRMA Innovation Forum: Εθνική πολιτική με τη φαρμακοβιομηχανία ως μέρος της λύσης

PhRMA Innovation Forum: Εθνική πολιτική με τη φαρμακοβιομηχανία ως μέρος της λύσης

«Οφείλουμε να επανακτήσουμε την ισορροπία που απωλέσθη λόγω της παρατεταμένης κρίσης» τόνισε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Μάκης Παπαταξιάρχης.

Ο κ. Παπαταξιάρχης επανέλαβε το πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. «Σε μια χώρα με παρατεταμένη οικονομική κρίση, όπου προχωρήσαμε στην εφαρμογή τριών προγραμμάτων χρηματοδότησης και οδηγηθήκαμε σε μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας καλείται να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, ενός πληθυσμού επιδεινούμενα γερασμένου, με αλλοιωμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά και με αύξηση των χρονίως πασχόντων και των ανέργων. Οι έως τώρα ακολουθούμενες, αποσπασματικές, πολιτικές υγείας περιορίστηκαν σε μια τεμαχισμένη θεώρηση, σε μηχανιστικές και λογιστικές προσεγγίσεις που πλέον δεν έχουν να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό όφελος. Πρέπει να αναζητηθούν νέοι δρόμοι για την εξυγίανση του συστήματος και την έξοδό μας από την κρίση» ανέφερε.

Με πρωταρχικό σεβασμό στον Έλληνα ασθενή, ώστε να μην υπονομεύεται η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβασή του στην καινοτομία και σε σωτήριες για τη ζωή του θεραπείες, απαιτείται παράλληλα και διακριτικός σεβασμός στην επιχειρηματικότητα και στη βιωσιμότητα της ίδιας της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τόνισε ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, καθώς αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας.

«Οι αιφνιδιασμοί, οι παρεμβάσεις με αναδρομική ισχύ, η αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, η διαιώνιση των υπαρχουσών στρεβλώσεων, η ποινικοποίηση της κερδοφορίας και γενικά η στοχοποίηση του φαρμακευτικού κλάδου είναι απορριπτέα στοιχεία, που δεν μας οδηγούν πουθενά» πρόσθεσε. Μία ενιαία εθνική πολιτική με στρατηγική θεώρηση και τη φαρμακοβιομηχανία ως μέρος της λύσης, θα έπρεπε να περιλαμβάνει:

- αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του φαρμάκου,

- μείωση/οροφή του clawback,

- υποχρεωτική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών,

- συνταγογραφικές οδηγίες/έλεγχος,

- κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση επιδημιολογικά δεδομένα,

- ρεαλιστική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, νέα τιμολογιακή πολιτική σε ετήσια βάση.

Ο κ. Παπαταξιάρχης σημείωσε, κλείνοντας, ότι η καινοτομία, όπως αυτή εκπροσωπείται μέσα από τα μέλη του PIF και του ΣΦΕΕ οφείλει να προστατευθεί από την Πολιτεία. «Η μεταξύ μας συνεργασία και συναίνεση προς όφελος του Έλληνα ασθενούς και η συνυπευθυνότητα είναι πλέον επιβεβλημένες έννοιες. Όπως είναι και η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η εκπόνηση ενός μέσο-μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου και η αξιολόγηση και σεβασμός της συνεισφοράς του κλάδου μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».