ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Σιώρας - «Βόμβα για την υγεία του λαού, οι ελλείψεις προσωπικού»

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Σιώρας - «Βόμβα για την υγεία του λαού, οι ελλείψεις προσωπικού»
INTIME NEWS

Σκληρή μάχη απέναντι στον κορονοϊό, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, δίνουν οι υγειονομικοί σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση για την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, με αφορμή το διαδικτυακό κάλεσμα, για εμψύχωση των υγειονομικών.

«Οι διαδικτυακές προτροπές για χειροκροτήματα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές από τους σημερινούς αλλά και τους προηγούμενους κυβερνώντες που έχουν διαλύσει τη Δημόσια Υγεία, είναι υποκριτική.

Προκαλούν οργή στους μαχόμενους υγειονομικούς που δίνουν αυτές τις μέρες άνιση μάχη με το θάνατο. Κάποτε μας λοιδορούσαν -επί τουλάχιστον μια δεκαετία- ότι τα αιτήματα για ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό ήταν μαξιμαλιστικά και ανέφικτα. Σήμερα όλος λαός καταλαβαίνει και βλέπει πως ήταν ανάγκη. Και για το χθες και για σήμερα και για το μέλλον.

Δεν πιστεύει κάνεις τους υποκριτές. Ας αφήσουν τα ανέξοδα λόγια στήριξης και να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε προσλήψεις και σε άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, καλύπτοντας τα κενά και τις ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Αυτές τις μέρες δίνουμε τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το λαό. Τη στήριξή του, τη βλέπουμε καθημερινά στα μάτια των ασθενών και των οικογενειών τους» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού»,οι προσλήψεις που αναγγέλθηκαν σε αυτή τη φάση, είναι λίγες, καθώς αυτή τη στιγμή το 25% των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, είναι κενές και για να λειτουργήσουν οι 120 κενές θέλει τουλάχιστον μόνο για αυτές, 300 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και μεγάλο αριθμό γιατρών. Επίσης, «δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν γιατί τώρα θα βγει η προκήρυξη και τρίτον δεν είναι εκπαιδευμένοι αυτοί οι συνάδελφοί μας που θα έρθουν. Άρα, έχει χαθεί χρόνος, αλλά εν πάση περιπτώσει να γίνουν αυτά άμεσα, αμεσότατα, τώρα. Παράλληλα σε ό,τι αφορά στα ΤΕΠ και τον εξοπλισμό που υπάρχει, έχουμε επισημάνει και μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν την προσεχή Τετάρτη υλικά, γάντια, μάσκες κλπ., που όμως μέχρι στιγμής έχουμε εκτεθεί πάρα πολλοί από εμάς σε κίνδυνο και δεν γνωρίζουμε αν είμαστε μολυσμένοι» δήλωσε.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 21, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 352.

Τα 51 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 65 ασθενείς, οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.300 εργαστηριακά δείγματα. Από αυτά, σε εκκρεμότητα είναι περίπου 200, ο έλεγχος των οποίων θα ολοκληρωθεί το επόμενο 24ωρο.

Για τη νοσηλεία κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, όλο το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) διατίθεται στο ΕΣΥ. Επίσης, αποκλειστικά ασθενείς του covid-19 θα νοσηλεύει η Παμμακάριστος, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Παράλληλα, μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, περιστατικά του κορονοϊού θα νοσηλεύει και το ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης «Άττικα», στην Ελευσίνα.

Το υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, ενώ άλλα 70 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τις προσλήψεις 2.000 επικουρικών εργαζομένων (νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού, πληρωμάτων ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Αναφορικά με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών οι οποίες έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, είναι 950. Υπολογίζεται ότι η επιπλέον χρηματοδότηση για την ενίσχυση του συστήματος υγείας θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βόμβα» ΠΟΥ για την κλιμάκωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Κορονοϊός - Γερμανία: Το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις