ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι είναι το Euromomo που επικαλέστηκε ο Τσιόδρας - Πόσοι είναι οι θάνατοι στην Ευρώπη

 Κορονοϊός: Τι είναι το Euromomo που επικαλέστηκε ο Τσιόδρας - Πόσοι είναι οι θάνατοι στην Ευρώπη
ASSOCIATED PRESS

Πόσο φονικός είναι τελικά ο νέος κορονοϊός; Οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσει ακόμη με ακρίβεια για τη θνητότητα που προκαλεί ο COVID-19 στον πληθυσμό που έχει κολλήσει τον ιό.

Μέχρι σήμερα, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν μέσω μαθηματικών μοντέλων για τη διασπορά στο γενικό πληθυσμό. Η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη όταν ξεκινήσουν ευρέως τα τεστ αντισωμάτων. Η θνησιμότητα, επίσης, δεν ταυτίζεται με τους θανάτους προς τα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας (06/04/2020), κατά πόσο είναι ακριβής η επιδημιολογική επιτήρηση, και αν -ελλείψει συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων και των νοσηλειών- οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα η καμπύλη της επιδημίας στη χώρα μας.

Στην απάντησή του ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «η επιδημία αυτή τη στιγμή καθορίζεται από τα σκληρά δεδομένα, που είναι η ακριβής καταγραφή σοβαρών περιστατικών σε ΜΕΘ και θανάτων». Πρόσθεσε ότι «για όποιον έχει αμφιβολία», υπάρχει το ευρωπαϊκό δίκτυο που επιτηρεί τους θανάτους, το οποίο λέγεται EuroMOMO. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, δείχνει «τρομερές αυξήσεις, πολλαπλές σταθερές αποκλίσεις πάνω από το μέσο όρο» για τη θνησιμότητα από τον κορονοϊό, «σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία και δεν δείχνει βέβαια αντίστοιχη εικόνα στη χώρα μας».

Το EuroMOMO επιτηρεί σε πραγματικό χρόνο τους θανάτους από όλες τις αιτίες, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη προσέγγιση ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα μεταξύ όλων των χωρών. Τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία αφορούν την 13η εβδομάδα του 2020, δηλαδή από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πράγματι, με μια πρώτη ματιά στα διαγράμματα, εμφανή αύξηση στους θανάτους παρουσιάζουν η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της θνησιμότητας αυτής της εποχής. Όμως, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για άλλες χώρες.

Το ίδιο το EuroMOMO είχε αναρτήσει προειδοποίηση την 1η Απριλίου, να μην βγαίνουν πρόωρα συμπεράσματα για τους θανάτους από κορονοϊό, βασισμένα στα στοιχεία που παρέχει. Παρόλο που η προειδοποίηση πλέον έχει αποσυρθεί, ακόμα δηλώνει ότι «ο αριθμός των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή», σύμφωνα με το New Scientist. Επίσης, ο αρθρογράφος επιστημών, Tom Chivers, σημειώνει ότι ο ετήσιος μέσος όρος του Ηνωμένου Βασιλείου για τους θανάτους που σχετίζονται με την εποχική γρίπη είναι 17.000. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει υπερβάλλουσα θνητότητα, εκτός από την Ιταλία, καθώς τα διαγράμματα του EuroMOMO κυμαίνονται στον εποχιακό μέσο όρο. Αυτό πιθανώς θα αλλάξει, προσθέτει και υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ελέγχους για τη διασπορά στην κοινότητα.

Αυτά είναι τα διαγράμματα των θανάτων από όλες τις αιτίες για τις ευρωπαϊκές χώρες:

Διαβάστε επίσης:

Ροζ Πανσέληνος: Το μοναδικό φαινόμενο που θα συμβεί απόψε

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις