ΥΓΕΙΑ

Διάθεση πόρων για την Υγεία από το πακέτο των 32 δισ. της Ε.Ε.

Διάθεση πόρων για την Υγεία από το πακέτο των 32 δισ. της Ε.Ε.

Ευκαιρία για την Ελλάδα να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες.

Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, με την καλή επιδημιολογική πορεία να έχει πλέον εδραιωθεί και την κυβέρνηση να κοιτάζει την επόμενη μέρα.

Όπως τονίζεται, το σύστημα Υγείας κατάφερε να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στις προκλήσεις της παγκόσμιας απειλής του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να καταφέρνει να κερδίσει χρόνο ώστε να συνεχιστεί η θωράκιση του συστήματος Υγείας, για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού που είναι πιθανό να εκδηλωθεί το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Το κρίσιμο διάστημα είναι αυτό του καλοκαιριού, με το μεγάλο στοίχημα να είναι πλέον το εάν θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις και προβλήματα, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά την Τρίτη (26/05/2020) κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο, για να μπορέσει να γίνει πράξη η πρόθεση της κυβέρνησης να λυθούν τα προβλήματα της Υγείας, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, η οποία μετά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να βρεθεί.

Το πακέτο στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Κομισιόν και το ποσό των περίπου 32 δισ. που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι η λύση. Άλλωστε, ο πρώτος πυλώνας τον οποίο καλούνται να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη με το πακέτο στήριξης είναι ο τομέας της Υγείας και αυτό θα πρέπει να κάνει και η χώρα μας, κατευθύνοντας ικανό ποσοστό των πόρων στην Υγεία.

Το χρονοδιάγραμμα, όμως, μέχρι να γίνει δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων έχει ημερομηνίες-κλειδιά, διαδικασίες στα ευρωπαϊκά όργανα και τα εθνικά κοινοβούλια. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα μπαίνει σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, ενώ τα αντίστοιχα ποσά θα εκταμιευθούν σταδιακά σε τρία χρόνια.

Η ενίσχυση, όμως, της Υγείας δεν μπορεί να περιμένει, ούτε να γίνει σε δόσεις καθώς μετά από τα μνημονιακά χρόνια, οι προϋπολογισμοί για κάθε κατηγορία δαπανών υγείας είναι οριακοί. Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο ρόλος της οποίας αναδείχτηκε από όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ιατρικούς συλλόγους) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η διάγνωση, το φάρμακο, τα αναλώσιμα και όλοι οι τομείς οι οποίοι εξασφαλίζουν ομαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. Κρίσιμες είναι οι μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «οι έκτακτες προσλήψεις θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά». Γιατί για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, εκτός από εξοπλισμό χρειάζονται και επαγγελματίες υγείας για να τις λειτουργήσουν.

Προτεραιότητα της Ε.Ε. η φαρμακοβιομηχανία

Η Κομισίον έχει ήδη προτεραιοποιήσει τους τομείς της οικονομίας, από τους οποίους θα πρέπει να απορροφηθούν τα χρήματα του πακέτου στήριξης των 750 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 32 δισ. ευρώ αναλογούν στη χώρα μας και εντάσσονται στην «οικονομία του μέλλοντος».

Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει έγκαιρα «ένα στιβαρό και εναρμονισμένο σχέδιο ανάκαμψης», με το οποίο θα παρουσιάζει σε ποιους τομείς θα κατευθύνει τα χρήματα του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης. Ένας από τους κλάδους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης είναι και η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να έχει πλέον μία μεγάλη ευκαιρία προς αξιοποίηση.

Εξ αρχής, άλλωστε, η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές ότι ο πρώτος πυλώνας τον οποίο καλούνται να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη με το πακέτο στήριξης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ο τομέας της Υγείας. Αυτό θα πρέπει να κάνει και η χώρα μας, κατευθύνοντας ικανό ποσοστό των πόρων στην Υγεία.

Ένα από τα διδάγματα της κρίσης των προηγούμενων μηνών, είναι το πλεονέκτημα για μία χώρα να διαθέτει παραγωγή φαρμάκου. Ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναδείχτηκε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, καθώς δεν υπήρξαν ελλείψεις φαρμάκων ούτε στην αγορά, ούτε στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας, πρόβλημα που αντιμετώπισαν άλλα κράτη. Επίσης, η «μάχη» των προμηθειών σε αναλώσιμα υλικά και πρώτες ύλες, είναι ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε συνολικά για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές και γι' αυτό άλλωστε η ΕΕ συνολικά επανεξετάζει το ζήτημα επιστροφής παραγωγικών μονάδων προϊόντων υγείας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επομένως, η Ελλάδα η οποία διαθέτει σημαντική εγχώρια παραγωγή φαρμάκου έχει την ευκαιρία να διορθώσει στρεβλώσεις που πλήττουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια ως απόρροια των μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο, μάλιστα, των προϋποθέσεων που η ίδια ΕΕ θέτει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Στενεύει ο κλοιός για την μαυροντυμένη-Νέες αποκαλύψεις