ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας την Τρίτη (30/6) στα νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας την Τρίτη (30/6) στα νοσοκομεία
INTIME NEWS

Τετράωρη παναττική στάση εργασίας έχει προκηρύξει για την Τρίτη (30/06/2020) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το νοσηλευτικό προσωπικό διεκδικεί την ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 08:30, στο υπουργείο Εργασίας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «είχαν δεσμευθεί για την ένταξή μας στα ΒΑΕ και τώρα υπαναχωρούν».

«Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε πια για την αναγκαιότητα ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ειδικά τώρα μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα. Πέραν του κορονοϊού, οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα (Ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS κλπ). Έχουν τρυπηθεί με βελόνες στη διάρκεια της νοσηλείας. Αδυνατούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών. Αρκετοί συνάδελφοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (καρκίνο, αυτοάνοσα κλπ). Το νοσηλευτικό προσωπικό πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίας πάσχει από μυοσκελετικά προβλήματα. Το 10% των εργαστηριακά διαπιστωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα είναι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι» αναφέρει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά ένταξη στα ΒΑΕ χωρίς οικονομική επιβάρυνση στις εισφορές και στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εργαζόμενοι προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, ενώ όσοι προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο, δεν είναι. «Όλοι πλέον έχουμε ασφαλιστικό φορέα τον ΕΦΚΑ και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι του ιδίου φορέα, ιδίων επαγγελμάτων με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Εργασίας είχε πει ότι περιμένει το πόρισμα Επιτροπής που έχει συσταθεί, για να αποφασίσει για την ένταξη. Όμως, η Επιτροπή έχει ως αντικείμενο τη συνέχιση χορήγησης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και όχι την ένταξη στα ΒΑΕ, το έργο της οποία έχει πάρει παράταση έως τον Οκτώβριο του 2020, εκτός των άλλων. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν απαντήσεις άμεσα και θα πραγματοποιήσουν την αυριανή κινητοποίηση, ώστε να υπενθυμίσουν «για άλλη μια φορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης:

Μαντλίν: Μέσα στο κρησφύγετο του Γερμανού παιδόφιλου - Ανατριχιαστικές εικόνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr